Още от началото на ваксинационната кампания в ЕС приоритет на

...
Още от началото на ваксинационната кампания в ЕС приоритет на
Коментари Харесай

75 000 поставени бустерни дози у нас, 210 000 бракувани ваксини

Още от началото на имунизационната акция в Европейски Съюз приоритет на Европейска комисия беше да върви имунизацията с еднообразно движение във всички страни членки. В последните месеци, където има закъснение на темпа на имунизация в страните, има непрекъсната връзка да се намерят аргументите за това и да се подкрепят съответните страни. Не може да се каже какви може да са глобите към България, само че има съществено терзание, че при ниско имунизационно покритие в страни като България и Румъния и се гони оптимално високо равнище на имунизация. Това съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите пред бТВ.

Към момента поставените дози са на над 3.2 млн души, със приключен имунизационен цикъл са 1.2 млн., а от тях 400 000 са с еднодозовата ваксина. Близо 75 000 са поставените посочи данните Кирилов.

В България има специфична процедура за заличаване на имунизациите с изминал период - бракувани са близо 210 000 ваксини и в идващите седмици и месеци те ще бъдат унищожени, за останалите се ползват в сходство със периода на валидност. За една от имунизациите беше осъществено удължение през месец май - от 5 дни на месец за предпазване от 2 до 8 градуса, идната седмица се чака да има удължение на периода на валидност на имунизацията на " Модерна ", преди три седмици имаше удължение на " Янсен " от 2 до 8 градуса от 3 на 4 месеца и половина, обясни в детайли Богдан Кирилов.
 Очакват се пет нови ваксини против COVID-19
Очакват се пет нови ваксини против COVID-19

Включително под формата на хапче и спрей

Няма съответна фирмите имат изпитвания, не са подавани за оценка от ЕАЛ, ще се случи при започване на идната година, заяви още той.

Последните данни демонстрират, че във връзка с заразяването се следи понижаване на успеваемостта на имунизациите, само че въпреки всичко срещу тежко протичане и гибел имунизациите в Европейски Съюз демонстрират висока резултатност - от 90% спадна до 70%-60% по заразяване, само че във връзка с хоспитализации продължава да бъде висока ефикасността - по тази причина в Съединени американски щати, Израел и Европейски Съюз към този момент стартира слагане на бустер дози, разясни шефът на ЕАЛ.

Към момента в България се слага бустер доза, основани са на европейско равнище предпочитани групи по отношение на наличността на имунизациите, в останалите страни на Европейски Съюз няма остатък на ваксини, които да разрешат такава имунизация, в късата характерност на две от имунизациите написа, че може да се слагат 6 месеца след слагане на миналата доза за всички лица над 18 година, добави Кирилов. Той изясни за имунизацията на " Пфайзер " за деца - ЕАЛ е във заключителен стадий на оценка, чака се тази седмица мнение, в случай че е позитивно Европейска комисия ще може да направи смяна в разрешението за приложимост и да се ползва имунизацията в тази възрастова група - имунизацията ще има спомагателна рекомендация, само че по-късно е допустимо използването, дозата ще е по-ниска, опаковката - друга. Това се чака в края на месеца, сподели Богдан Кирилов.
 До месец у нас влиза ново лекарство против COVID-19, ще се поставя подкожно
До месец у нас влиза ново лекарство против COVID-19, ще се поставя подкожно

Страната ни е поръчала и 20 000 дози Коронавирус хапчета

Относно ЕАЛ е приела заявката за позволение на приложимост и в края на годината или началото на идната то може да е налично в страната, Министерство на здравеопазването организира диалози с компанията производител - за него данните демонстрират, че във връзка с хоспитализация и гибел има понижение с 50%.

ЕАЛ прави оценка на 10 лекарствени продукта , част от тях са нови, употребяват се при други индикации, като да вземем за пример артрит, идната седмица се чака да се издаде позитивно мнение за хапче за тежките пациенти, България организира диалози с компанията и до края на годината се чака и то да е у нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР