Още ненавършила 22 години, фехтовачката Йоана Илиева спечели европейската титла

...
Още ненавършила 22 години, фехтовачката Йоана Илиева спечели европейската титла
Коментари Харесай

Достойна за олимпийски медал. Йоана Илиева - най-добрата сабльорка в Европа

Още ненавършила 22 години, фехтовачката Йоана Илиева завоюва европейската купа на сабя за дами до 23 години на шампионата в Будапеща. Младата горделивост на България е Човек на деня на Свободна Европа.

Йоана Илиева от дълго време е шампионка. С новия си си орден обаче тя надскочи достижението си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Тогава това беше най-големият триумф за родната фехтовка и първа купа от състезание от сходен сан след ерата на Васил Етрополски , който през 1983 година взе международната купа на сабя. На негово име е кръстена и фехтовалната академия, чиято възпитаничка е Йоана. Под управлението на старши треньора на националния тим Ивайло Воденов сабльорката влезе в елиминациите под номер едно и даде поръчка за купата още при започване на шампионата.

Тя победи всичките си съпернички, с цел да стигне до финала, в който надделя Сабина Мартис от Румъния с резултат 15 на 8 туша.

„ Йоана мина с голяма скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички детайли на играта, “ сподели Запрян Ванчев, член на управителния съвет на Българската федерация по фехтовка (БФХ) и шеф на академия " Васил Етрополски ", представен от БНР.

„ Тя сподели необикновено високо равнище на централизация от първата до последната минута и игра без сривове и разпределяне. Такава игра е почтена за олимпийски орден, а за Йоана може да се приказва единствено със суперлативи “, добави Ванчев.

" Беше страховит ден, изпълнен с приятност да упражнявам този спорт. Благодарна съм треньора си Ивайло Воденов, това е резултат от общия ни труд последните години, както и на другите треньори, които са до мен всеки ден, на фамилията ми и на невероятния ОТБОР, който имаме, обичам Ви ", написа Илиева във Facebook, след надпреварата.

Йоана Илиева е родена през 2001 година Занимава се съществено с този спорт от 12-годишна възраст. Запалва се обаче още като малко дете и тази пристрастеност се трансформира в нейна орис.

" Още от доста дребна желаех да упражнявам нещо и когато станах на 8 година, дядо ми искаше да запише всичките си внучки на спорт. В същия ден в класната стая влязоха треньори по фехтовка. Те бяха взели със себе си маски и саби и това доста ме впечатли. Още същата вечер отидох да опитвам и по този начин, без да се усетя, минаха 4 години, в които упражнявах в учебния салон ", споделя тя през 2019 година в изявление за Uspelite.bg.

Първият ѝ триумф идва още преди да навърши 14 година - дебютът ѝ на интернационалната пътека е девето място на международно състезание до 17 години. Няколко месеца по-късно, към този момент 14-годишна , през 2005 година тя става балканска шампионка за дами и печели първия си европейски шампионат.

През 2017 става подгласничка на европейската шампионка до 17 години и оглавява европейската класация. През 2018 година още веднъж печели сребърен орден от европейското и първото място в ранглистата, а българският народен тим с нейно присъединяване става първи на отборното състезание. Завършва пета на международното до 17 години, като остава на точка от орден, само че се класира за младежките олимпийски игри, където приключва пета, а българският тим - четвърти.

През сезона 2018/2019 към този момент е в категория девойки, до 20 години, където едвам 17-годишна съумява да завоюва 1-во място в международната класация и бронзов орден от международното. Това е първият женски орден на международно в историята на българската фехтовка.

" Медалът от международното е моят №1, защото той е първи за България от 30 години насам и не го осъзнавах, само че това да си медалист от международно състезание е доста по-различно от всички други надпревари ", споделя тогава тя.

През 2019 година, към този момент 19-годшна, печели шест медала от седемте си участия в Световната купа - два златни, един сребърен и три бронзови. През 2020 година Илиева е определена за лице на самодейност „ София – европейска столица на спорта “.

" Бих желала аз да слага едно ново начало и след мен да има още доста гении ", през 2019 година Днес тя към този момент гледа към идната си фантазия - орден на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР