Още един широкодискутиран аспект на китайското влияние в Европа са

...
Още един широкодискутиран аспект на китайското влияние в Европа са
Коментари Харесай

Спорните въпроси около бъдещ китайски университет в Будапеща

Още един широкодискутиран аспект на китайското въздействие в Европа са връзките на Пекин с Унгария. Анализатори назовават Виктор Орбан „ троянския кон “ на Изтока в Европейския съюз , което определение щеше да звучи по-сполучливо, в случай че унгарският министър председател по някакъв метод прикриваше топлите си връзки с Русия и с Китай.

Поредна. В рамките на унгарската столица неодобрение провокираха както мащабите на плана и нужното финансиране, по този начин и фактът, че ново задгранично висше учебно заведение ще бъде построено, откакто Орбан изгони учредения от Джордж Сорос Централноевропейски университет.

По-трудно забележим извън е различен противоречив миг към филиала на Фудан в Будапеща. Според социолога Александра Ковалски това е част от циничен модел на частична или цялостна приватизация на висшето обучение в Унгария.

Вие работите във висшето обучение. Смятате ли, че отварянето на филиал на университета Фудан в Будапеща е просветителна опция за Унгария?

Това е опция за унгарския хайлайф, само че според мен не е тъкмо просветителна опция. Със сигурност не е опция за унгарските студенти. Заради този план държавното управление приключи проектите за градеж на студентски жилища. Това е една от аргументите обществото да се опълчва на плана. Не става въпрос толкоз за обучение, що се касае за дял на бъдещия просветителния пазар. С цялостната си политика на приватизация на образованието и утвърждението на този китайски план държавното управление на Орбан трансформира просветителната инфраструктура в страната. Това се случи при частичната приватизация на университета Корвинус, който в този момент се ръководи от фондация. Моделът разрешава на Орбан да трансферира държавната прехрана на университета към частни субекти.

Тук не приказваме единствено за просветителния, а и за строителния пазар. Чрез работните места и поръчките Орбан го употребява, с цел да облагодетелства близки до него компании. Този университет ще е една голяма строителна площадка за сред 1 милиард и 2 милиарда евро. И унгарската страна значително ще заплати тези пари, тъй като Китай не финансира плана, а дава заем за него при напълно неизгодни лихви.

Отвъд икономическите измерения Виктор Орбан сигурно изпраща и геополитическо обръщение. 

Политическият сигнал е, че Орбан гледа към съюзи на Изток - към Русия и към Китай - в подтекста и на сложните му връзки с Европейския съюз. Реорганизирането на публичното обучение по модела на тези фондации разрешава на държавното управление да сложи висшите учебни заведения оттатък пълномощията на европейските институции, защото университетите на процедура стопират да бъдат отговорност на държавните органи.

Можем ли да кажем, че това е още един метод, по който държавното управление заменя демократичните полезности с властнически? Казвам го поради обстоятелството, че Централноевропейският университет, учреден от Джордж Сорос, в който и вие работите, беше пропъден от Будапеща. 

Това е едната интерпретация и нейният главен въпрос е каква ще бъде академичната независимост в подобен университет. Вратата сигурно остава отворена за властнически надзор. В същото време, най-малко съгласно мен, историята визира главно пазара на висшето обучение и бъдещето му, изключително във връзка с интернационалните студенти. Кампусът на Фудан ще е за интернационалните студенти, задачата не са унгарците, които няма да могат да си разрешат семестриалните му такси.

В ретроспекция това осветлява и за какво Централноевропейският университет беше пропъден от Будапеща. Именно с цел да се освободи терен за геополитически сътрудници на унгарското правителствои по едно и също време се изтика самостоятелна институция, която представляваше оня остарял демократизъм, от който Орбан желае да се отърве. Централноевропейският университет щеше да е ненужна конкуренция.

Кметът на Будапеща Гергели Каракшони е съперник на китайския план, без да забравяме, че също по този начин е трайна съпротива на Орбан. Има изследвания, съгласно които множеството поданици на града също са срещу. Смятате ли, че държавното управление може да размишления и да се откаже?

Не мисля, че това ще се случи. Има съпротива, има и харизматичен кмет, който се опълчва. Той направи впечатляващи ходове, като да вземем за пример проектите за преименуване на улиците към бъдещия кампус с имена на китайски дисиденти. Правителството обаче управлява медиите, до които опозицията няма достъп и не стига във вътрешността в страната. Поради това, както и поради огромните финансови ползи в него, не мисля, че планът ще бъде преустановен.

Каракшони наподобява се пробва да натрупа всевъзможен тип точки, с цел да може някой ден като водач на демократичната съпротива да завоюва конфликт с Орбан. Партията на кмета е част от нов опозиционен алианс, който се цели в победа на парламентарните избори следващата година. Възможна ли е промяна на властта в Унгария?

Властта на Орбан очевидно ерозира, само че в това време резултатите зависят от това какъв брой хора съумеят да активизират другите партии без помощта на медиите, които са напълно следени. В случаи като този хората се опълчват на обособени планове. Това демонстрира противоречие. На последните избори Орбан обаче завоюва болшинство, тъй като беше трансформирал конституцията, а не тъй като беше известен колкото през 2010 година. И това е обикновено за властнически сили, които се задържат прекомерно дълго на власт. Публичната поддръжка ерозира и би трябвало да поддържаш властта си с други средства - Орбан очакваше това и взе нужните ограничения. И не мисля, че случаи като този ще повлияят фундаментално на изборните резултати. 

Интервюто с Александра Ковалски можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР