Още две имена, изтеглили милиони покрай поръчките за строителството на

...
Още две имена, изтеглили милиони покрай поръчките за строителството на
Коментари Харесай

Bird.bg каза още имена на теглили милиони за AM Хемус в брой

Още две имена, изтеглили милиони около поръчките за строителството на автомагистрала Хемус, разгласи уеб сайтът. Според обявата това са малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия, който съумял да изтегли над 18 милиона лв. от парите за Лот 5, и софиянецът и ММА войник Георги Стефанов Шкендов, изтеглил над 11 милиона от името на други две компании. Разкритията са направени след.

Това е втора част от огромно следствие, като до момента бяха осветлени имената на две политически свързани лица – Тома Георгиев Янков от Мездра и Данаил Найденов Георгиев от Лом. В новите разкрития се твърди, че с изключение на към този момент оповестените “Про Билдинг Груп ” ООД и “Левента 90 ”, в източването на милионите вземат участие още компаниите " Виндор Монтана " ЕООД, " Билдинг Конти Строй " ЕООД и " Рич Билдинг Строй " ЕООД.
Фирма, получила 84 млн. от градежа " Хемус ", упрекна Рашков в принуда
" Водно строителство " АД - една от компаниите, работили по градежа на автомагистрала " Хемус ", дефинираха разкритията на вътрешния министър Бойк...

“Виндор Монтана ” е компания с история, записана в Пловдив, само че през 2020 година е трансферирана на Нина Евгениева Тодоринова от Костинброд, настояват публицистите. Самата собственичка не е дала отговор на въпросите на публицистите, отправени й посредством Фейсбук. Като прокурист на “Виндор Монтана ” е записан Красимир Митриков, който е имал адресна регистриран в с. Златия, област Монтана. Той е изтеглил внушителната сума от 18 618 077 лева и ги е предал на незнаен към този момент човек, в който са се концентрирали всички пари изтеглени на каса от Интернешънал Асет Банк. Репортер на Зов Нюз е посетил адреса в селото, само че е разкрил единствено остаряла, негодна за живот съборетина. Съсед на Митриков пък разказал, че той е живял извънредно оскъдно и е умрял тази година след заразяване с коронавирус. Преживе обаче се похвалил на комшиите си, че очаквал да му платят 20 000 лева

Другите две компании Билдинг Конти Строй ЕООД и Рич Билдинг Строй ЕООД, които са основани от Ярослав Стаматов Илиев от с. Казичене, като “Билдинг Конти ” е трансферирана на 22.07.2021 на Тихомир Миланов Игнатов от с. Охрид, област Монтана. От проверяващите уеб сайтове не са съумели да открият координати за връзка с тях. Къщата на Тихомир Игнатов в с. Охрид пък е очевидно необитаема.

Пълномощникът на двете компании, който е изтеглил общо 11 242 408 лева на каса се споделя Георги Стефанов Шкендов. Според Bird.bg той е потомък на известния през 80-те състезател на хазарт Стефан Шкендов, за който се твърди, че е бил един от най-богатите комарджии в София и е играел в компанията на хора като Иво Карамански и Васил Божков. Заради противозаконния по това време хазарт всички те били следени от Държавна сигурност.

Сестрата на Шкендов – Ирена се изявява и като държавник. Тя е съосновател на Евразийския институт за геополитика и стопанска система “Св. Киприян ”, прочут с про-кремълските начинания на ръководителя му Пламен Милетков. През 2020 година Ирена Шкендова е кандидатствала за позиция на младши специалист по сигурността на информацията в Министерството на защитата, само че няма информация дали е била назначена там.
Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата " Хемус ", тя ли е напълнила чекмеджетата му
Сега ги няма създателите на това, което се е случвало, изпокрили са се. Това сподели на конференция служебният вицепремиер и министър на...

Самият Георги Шкендов се изявява като ММА – войник и има на негово име няколко компании със скромни обороти. Журналисти на Bird.bg съумяват да се свържат с него посредством майка му, която работи в Агенция Митници. По думите й той не употребява телефон и в случай че пожелае, самичък ще потърси публицистите.

Новите разкрития са, което към този момент осветли имената на две политически свързани лица, теглили големи суми от парите за Автомагистрала “Хемус ” – Тома Георгиев Янков от Мездра, началник на младежката конструкция на Движение за права и свободи и Данаил Найденов Георгиев от Лом – лидер на листа на Политическа партия “Евророма ” в дунавския град. Отпървата част излиза наяве, че те са имали пълномощни да оперират със сметките на две компании, регистрирани на малоимотни лица и получили 25 милиона от общо 56 милиона лв. преведени като задатък на “Водно строителство – Благоевград ” АД от държавната “Автомагистрали ” ЕАД. За да се прикрият следите парите са минали през буферно сдружение – “Бул Строй Груп ИГ ”, което е било благосъстоятелност на Методи Бачев, към този момент починалия началник на строителната компания “Агромах ”. Така от разкритията дотук излиза наяве, че в схемата са употребявани общо 5 кухи компании и четирима пълномощника.

За злоупотреби при построяването на автомагистрала " Хемус " на взаимна конференция на службите при започване на ноември. Тогава Рашков разгласи, че близо 60 милиона лв. от общо 84 милиона лв. са били изнесени в сакове и чували. Според информацията те са били дадени на петима " изчезнали търговци " - съгласно терминологията на Министерство на вътрешните работи. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР