Още двама началници на гари и инспектор на железопътна компания

...
Още двама началници на гари и инспектор на железопътна компания
Коментари Харесай

Още служители на железницата ще се изправят пред прокуратурата заради смъртоносната катастрофа в Гърция

Още двама началници на гари и контрольор на железопътна компания ще се изправят пред прокурорите през идната седмица поради железопътната злополука на 28 февруари, лишила 57 живота, оповестява електронното издание на в..

Властите проверяват дали двамата, реализатор и деец чиновник на Hellenic Railways, са напуснали преди края на промяната им, оставяйки некомпетентен сътрудник да ръководи два влака, движещи се в противоположни направления по една и съща линия, което е довело до преден конфликт.

И двамата са били наети на гарата в Лариса, значим железопътен възел в Централна Гърция, южно от мястото на случая.

Изпълнителят ще бъде подаден в понеделник; той твърди, че не е напуснал промяната си по-рано; промяната му свършваше в 22ч. на 28 февруари през нощта и си е тръгнал в 22,15 ч., сподели той.

По-опитният член на личния състав ще се изправи пред следовател и прокурор във вторник; той признава, че е напуснал промяната си преди края й, в 23:00 часа, само че даже и да беше останал, не би могъл да предотврати нещастието, защото пътуващият на север пътнически трен спря на гара Лариса в 23:02 часа. Сблъсъкът с товарен трен в посока юг е станал в 23.21 часа.

Инспектор на гръцките железници също ще се изправи пред управляващите в четвъртък. Според източници той ще показа записки от 80 страници в своя отбрана, в които твърди, че е предложил наличието на най-малко двама началници в Лариса до 23 часа.

Началникът на гарата, който взе съдбовното решение да насочи двата влака по един коловоз, 59-годишен, имаше единствено дни на работа, откакто мина пет месеца образование, започващо през август 2022 година Бивш пазач в Hellenic Railways в Лариса, той беше изместен на бюро в локална работа на Министерството на образованието през 2011 година като част от съкращенията във влаковата компания, поискани от кредиторите на Гърция като част от контрактуван пакет за помощ. През 2022 година той кандидатства и беше признат за прекачване назад в железопътната компания като стажант шеф гара. Сега той е упрекнат в голям брой обвинявания за ликвидиране по несъобразителност и телесна щета, които са закононарушения, както и компрометиране на сигурността на превоза, закононарушение, което евентуално носи доживотна присъда.

Следователят и прокурорът ще решат дали да издигнат същите обвинявания и на другите двама началници и инспектора след техните показания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР