Още два язовира, този път в Сливенско, са били ремонтирани

...
Коментари Харесай

След ремонт на три язовира за 4.8 млн. лв. - няма вода, няма и пари

Още два язовира, този път в Сливенско, са били ремонтирани и платени, само че действително не работят. Това заяви служебният стопански министър Кирил Петков на конференция в понеделник, откакто в петък направи инспекция на водоем край Ловеч и установи същия резултат.

Това са първите три от общо 10 язовира, които бяха регистрирани като завършени от дъщерното сдружение на Държавната консолидационна компания (ДКК) - " Монтажи ". Всички те на процедура обаче са били превъзложени на една и съща компания подизпълнител, без да има законово съображение за това. Името на компанията към този момент не се оповестява, само че е ясно, че тя е получила 4.8 млн. лева, като цените на услугите й са доста над пазарните.

Нещо повече - шест месеца откакто са платени, оборудванията към момента на са предадени на основаното особено за задачата Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " (ДПУСЯ) и надлежно не могат да бъдат употребявани.

И трите случая ще бъдат предадени на прокуратурата.
Завършени, само че не напълно
Двата нови тествани язовира са " Злати челник 3 " и " Злати челник 4 " в региона на Сливен, които са ремонтирани надлежно за 1.913 млн. лева и 547 хиляди лева Така дружно с водоема " Пазар дере " край Ловеч общата сума надвишава 4.8 млн. лева Ремонтите бяха предоставени от ДКК на " Монтажи " посредством инхаус поръчка (без търг), само че на процедура са били изпълнени от друга компания посредством заобикаляне на Закона за публичните поръчки. " Над 82% от всички контракти са съсредоточени в сред 6 и 8 компании ", посочи Петков.
" Злати челник 4 " също се намира край Сливен и ремонтът му е близо 550 хиляди лева Източник: Министерство на стопанската система
По-рано стана ясно, че от над 400 язовира, избрани от държавното управление преди три години като незабавно нуждаещи се от ремонт, до момента са приключени и платени единствено 10, други 18 са официално подготвени, само че към момента за тях не е платено, а за 120 са открити строителни площадки. Въпросните три на практика неработещи язовира са от така наречен завършени 10.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР