Осеммилионният автомобил премина около 10:30 часа по Дунав мост Видин-Калафат.

...
Осеммилионният автомобил премина около 10:30 часа по Дунав мост Видин-Калафат.
Коментари Харесай

По „Дунав мост Видин-Калафат“ премина осеммилионният автомобил

Осеммилионният автомобил мина към 10:30 часа по " Дунав мост Видин-Калафат ". Това бе български товарен автомобил със софийска регистрация, който влезе в България, ръководен от Симеон Георгиев от Кюстендил.

Людмил Любенов, изпълнителен шеф на смесеното българо-румънско сдружение „ Дунав мост Видин-Калафат ” АД, разгласи осеммилионното транспортно средство, което минава по моста от откриването на оборудването през 2013 година и връчи на Георгиев плакет на сдружението, рекламни материали и фланелка.

" Симеон Георгиев е интернационален водач от една година, фамилен е и главно пътува в Скандинавските страни ", сподели той. На въпрос за положението на пътищата в България и Скандинавските страни, Георгиев отговори, че „ няма никаква аналогия “.

Той добави, че на граничния пункт " Видин-Калафат " обработката и митническия и граничен надзор става бързо, за към една минута, само че опашките и от двете страни на мостовото оборудване са огромни и чакането изнервя и много забавя придвижването на колите. Георгиев предложи на институциите, от които зависи понижаване на опашките и времето, в което се изчаква, да разрешат казуса.

" За 2021 година трафикът през Дунав мост Видин-Калафат се е нараснал с близо 20 на 100, по отношение на 2020 година, а за първите пет месеци на 2022 година, по отношение на същия интервал на м.г., трафикът се е нараснал със 17 % ", сподели инж. Людмил Любенов.

За 2021 година по моста в двете направления са минали над 1,15 млн. моторни транспортни средства (МПС), от които 670 000 са товарните коли, което е 60 на 100 от общия брой минали. Среднодневно през 2021 година през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост Видин-Калафат " са прекосявали в двете направления по 3 400 МПС - трафик, който се резервира и сега. 

Тенденцията на увеличение на миналите моторни транспортни средства в двете направления по оборудването от пуска му е трайна. Особено интензивният трафик от началото на март до миг се дължи на войната в Украйна, тъй като прекосяването на товари по Черно море е мощно лимитирано и по тази причина превозът се пренасочва по суша.

Основно товарите, идващи от Азия, минават през Турция и България за Западна Европа. И естествено, граничните пунктове при Видин и Русе са изключително натоварени.

" Граничният пункт, който е разбъркан българо-румънски, само че се намира на румънска територия, работи 24 часа. Отворени са шест платна, като в избрани моменти, съгласно обстановката, на пет платна се обработват товарните коли. Едно е за леките. Но това се оказва незадоволително ", разяснява инж. Людмил Любенов. 

Към 11:00 часа от двете страни на граничния пункт още веднъж имаше опашки. На българска територия опашката от чакащи коли бе над 15 км пред методите към моста. Краят на колоната доближаваше до околовръстния път на Видин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР