Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие спечели за четвърти път

...
Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие спечели за четвърти път
Коментари Харесай

Ожие с 4-та победа в рали „Испания“, Тойота спечели титлата при конструкторите в WRC

Осемкратният международен рали първенец Себастиен Ожие завоюва за четвърти път в своята кариера рали „ Испания “. За французинът това е първи триумф за сезон 2022, в който той взе участие с лимитирана програмата с екипа на Тойота. За него това е 55-та победа в кариерата в WRC, само че първа в тандем с Бенямин Вейяс, който размени Жулиан Инграсия като навигатор на французина при започване на годината.

Ожие стартира последния ден на ралито като водач и след две етапни победи в границите на деня справедливо стигна до триумфа в Каталуния. Французинът бе над всички при вторите минавания на „ Пратдип “ и „ Рудиканйес “, който бе и пауърстейджа на рали „ Испания “.

Втори в ралито приключи Тиери Нювил от Хюндай, който не съумя да стигне до трета поредна победа в конкуренцията. На финала белгиецът изостана с 16.4 секунди от Ожие, като той даде второ време във второто минаване на „ Рудиканйес “.

Трети на подиума в Каталуния се качи новият международен първенец Кале Рованпера, който записа четири етапни победи в хода на ралито и за прави на 34.5 секунди от спечелилия. Финаландецът загуби цели 9.8 секунди от Ожие единствено в първото минаване на „ Рудиканйес “, когато спука гума при прекосяването върху едно отводнителна шахта, чийто похлупак се бе отместил.

Въпреки тази загуба на време, която действително лиши Рованпера от шанса да се бори с Нювил за второто място, неговото класиране на подиума и успеха на Ожие бяха задоволителни за Тойота да си обезпечи и купата при конструкторите за 2022 година един кръг преди края на сезона. В отборното класиране японският производител води има актив от 503 точки и задатък от цели 93 пунтак по отношение на Хюндай, чиито водачи Нювил, Ойт Танак и Дани Сордо приключиха втори, четвърти и пети в Каталуния.

Сезон 2022 в Световния рали шампионат ще приключи след три седмици с рали „ Япония “, което най-сетне ще се завърне в календара на WRC. Японската конкуренция попадна в графика за последните два сезона, само че не се организира поради пандемията от ковид.

Победата при последното издание на рали „ Япония “ като кръг от Световния рали шампионат през към този момент далечната 2010 година сграбчи Ожие. Тогава обаче конкуренцията бе на макадам към Сапоро, а в този момент тя ще бъде на асфалт към Нагоя.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР