Осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген (Норвегия) завърши на

...
Осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген (Норвегия) завърши на
Коментари Харесай

Осемкратната олимпийска шампионка Марит Бьорген завърши на второ място на ски маратон в Швеция

Осемкратната олимпийска шампионка по ски-бягане Марит Бьорген (Норвегия) приключи на второ място на годишния ски маратон " Васалопет " в Швеция.

През 2018 година 40-годишната Бьорген разгласи, че приключва спортната кариера.

При дамите победи шведката Лина Коршгрен (3:52.08,2 часа), Марит Бьорген остана втора на 42.0 секунди, а трета се подреди Ида Дал от Швеция на 4.59.1 минути.

При мъжете успеха на 90 км типичен жанр завоюва Тор Асле Гердален, който измина трасето за 3:28.18.4 часа.

Бьорген е осемкратна олимпийска шампионка, а също така има четири сребърни и три бронзови медала от зимни олимпийските игри. Норвежката е също 18-кратна международна шампионка, спечелила е пет сребърни и три бронзови медала от международни шампионати. Четири пъти Бьорген е носителка и на Световната купа, а през 2015 година тя победи и в влиятелното съревнование " Тур дьо Ски.

" Васалопет " е ски-маратон в Швеция, повтарящ историческия път на крал Густав Васа от Селен до Мура през 1522 година. Той е най-големият и най-дълъг интернационален ски-маратон по пресечена околност и се провежда от 1922 година насам.

Състезанието се организира без фенове поради пандемията от ковид. Популярната конкуренция се състои в първата неделя на март в района Даларна, в централната част на кралството. В първия 90-километров маратон през 1922 година от 119 стартирали участници единствено двама стигнат до финала. През последните години 97-98% от участниците финишират.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР