Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар

...
Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар
Коментари Харесай

Фестивал на историческите възстановки ще се проведе на Царевец

Осем века след своята интронизация великият български и търновски цар Иван Асен II ще се завърне зад крепостните стени на Царевец. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Славните години от епохата на Второто българско царство ще оживеят посредством Международния фестивал на историческите възстановки „ Средновековен Търновград “ . Големият културен конгрес ще се състои в интервала 29 юни – 1 юли , а мотивът за третото му издание е навършването на 800 години, откогато цар Иван Асен II (1218-1242 г.) се възкачва на българския трон.
Откриването ще бъде на 29 юни от 19.00 часа с демонстрации на бойни хватки и сражения в крепостта. Същата вечер обликът на великия държател ще оживее в театралната режисура „ Сватбите на Йоан Асен II”, която ще бъде сложена в Царския замък. Спектакълът ще бъде показан от състав на великотърновския Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “. Режисьор на постановката е Антони Цонев.
144 реанактори от България, Румъния, Украйна и Сърбия ще вземат участие в огромния фестивал. Те ще покажат съответни детайли от живота и бита от времето на Второто българско царство и Средновековна Европа . В елементи ще бъдат показани достоверни занаяти от XI-XIII век и съпътстващите ги технологии – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожи, произвеждане на пергамент, сечене на монети, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори. На място ще бъде показана и средновековната българска и европейска кухня.
Демонстрации на военни битки, сражения, фехтовка и пукотевица с лък ще подчертаят отличните войскови умения на средновековните българи от Търновград. Всеки клиент ще може да взе участие в надпревари по пукотевица с лък и арбалет, както и да учи бойни техники за боравене с оръжия. Всяка от трите вечери ще приключи с концерт със средновековна балканска и европейска музика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР