Осем транспортни проекта на стойност приблизително 391 млн. евро са

...
Осем транспортни проекта на стойност приблизително 391 млн. евро са
Коментари Харесай

Транспортни проекти за 391 млн. евро са подадени за финансиране по Механизма за свързана Европа

Осем транспортни плана на стойност почти 391 млн. евро са подадени от българска страна по първата покана за набиране на оферти по Механизъм за обвързвана Европа 2021-2027. Крайният период за кандидатстване изтече през вчерашния ден в 18.00 часа.

Четири от предложенията са на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ). Те включват планове за закупуване на ледоразбивач за река Дунав; за рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас; за изследване на опциите за електрификация на речните пристанища и за установяване на евентуални точки за създаване на платформи за смесен транспорт в пристанище Русе.

С покупката на профилиран транспортен съд – ледоразбивач, ще се усъвършенства целогодишния достъп до българските речни пристанища. До момента България не разполага с сходен вид оборудване. Мултифункционалният транспортен съд ще помогне за унищожаване на заледяванията в пристанищата през зимата и за премерване на дълбочините в тях през останалата част от годината.

„ Вълноломът на пристанище Бургас е в употреба към този момент 110 години и е с нарушена структура, което постанова неговата цялостна рационализация “, се споделя в обосновката на различен план на ДППИ. „ С дейното развиване на Морска гара-Бургас в последните години, функционалностите на вълнолома се усилват – с изключение на обезпечаване на спокойни води в пристанището, оборудването би трябвало да реализира и безвреден пешеходен достъп за хората ", се показва още в претекстовете.

Модернизация на железопътната права Медковец-Срацимир от направлението Видин-София, е плановото предложение, подадено от Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “. То планува прекосяване на жп линията по ново трасе, с което общата му дължина ще бъде понижена с 14 км, а скоростта за придвижване на влаковете – увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически влакове. Индикативния бюджет на плана е 292 млн. евро.

Три плана са подадени от компании в частния бранш. Дейностите включват създаване на паркинг зони за тежкотоварни транспортни средства в Елин Пелин, Русе и Видин; развиване на мултимодална логистична платформа София-Запад и основаване на ново корабно място на пристанищен терминал Бургас-Запад със железопътна връзка и системи за зареждане на корабите с електричество.

Срокът за утвърждение на плановете от Европейската комисия е доникъде на 2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР