Осем години след жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в

...
Осем години след жестокото убийство на 15-годишния Георги Игнатов в
Коментари Харесай

Йоан Матев чака на свобода присъдата си

Осем години след жестокото ликвидиране на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в София подсъдимият за закононарушението Йоан Матев чака на независимост решението на Върховния касационен съд, написа " Телеграф ".

На първа инстанция Софийски градски съд оправда на 12 март 2021 година Матев, само че Апелативният съд го призна за отговорен и на 25 октомври 2022 година го осъди на 6,5 година затвор. С мярка за неотклонение „ подписка “ Матев следва в Югозападния университет в Благоевград. Преди Върховен касационен съд да реши делото, изчисленията демонстрират, че Йоан към този момент е излежал в ареста над 3 година от постановената от Софийския апелативен съд присъда.

Мотивите за осъждането на Матев са 40 страници. В тях правосъдният състав в детайли изяснява за какво съгласно него Матев е килърът на Георги.

Доказателства

На 2 юни 2015 година Йоан не отишъл на учебно заведение. По това време 17-годишното момче учело в 11-и клас на частното учебно заведение „ Езиков свят “ в София. Йоан и брат му Марсел спортували тенис в клуб „ Левски София “, като тренировките се провеждали на кортовете в Борисовата градина сред стадион “Васил Левски “ и стадион „ Българска войска “. Йоан не бил грижлив и непрекъснат в тренировките, не преследвал високи цели в спорта и по тази причина постоянно отсъствал от тренировки. Около 10 ч. във съдбовния ден с Марсел отишли на подготовка, само че Йоан се отказал и решил да се разхожда в парка.

„ В 10,27 ч. номерът на GSM-а му е регистриран в зона на клетка № 57837 с адрес София, бул. „ Драган Цанков “ 4, обслужваща регион от кръстовището на този бул. с бул.„ Евлоги и Христо Георгиеви “ по бул. „ Драган Цанков “ и част от парка „ Борисова градина “. В 10,57 ч. номерът е регистриран в зона на клетка №11613, обхващаща зона от трибуните на стадион „ В. Левски “ и част от парка „ Борисова градина “ югозападно, а в 11,27 ч. е налична регистрация на номера в зона на клетка №01617, ситуирана на трибуните на Националния стадион „ Васил Левски “, обхващаща част от парка в югозападна посока. Категорично е открито, че телефонът на Марсел е регистриран в 11,42 ч. също в зоната на клетка № 01617 “, написа в претекстовете към присъдата на САС.

Среща

Към 2 юни 2015 година 15-годишният Георги Игнатов е бил възпитаник в 9-и клас на Търговско-банковата гимназия. Бил усърден и упорит в учението, спортувал, имал доста другари, описващи го като спокоен и деликатен юноша. От началото на 2015 година бил другар с момиче от гимназията по строителство, архитектура и геодезия „ Христо Ботев “, намираща се на кръстовището на бул.„ Драган Цанков “ и бул.„ Евлоги и Христо Георгиеви “. Във съдбовния ден Георги бил в Борисовата градина, където имал среща с момичето. В 11,38 ч. й написал SMS, че я „ чака на пейките “. Ставало въпрос за две срещуположно ситуирани пейки, намиращи се вляво от алея в Борисовата градина, водеща от кръстовището на бул.„ Драган Цанков “ с бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ към вътрешността на парка, достигаща до входа на стадион „ Българска войска “. Двете пейки се намирали на към 10 м от железна мрежеста ограда на конната база в парка. Това е на 75 м от входа на метростанцията и на 75 м от основния вход на конната база. Междувременно мястото на срещата сред Георги и момичето се трансформирало.

Престъплението

Георги се канел да си тръгне, само че в този миг се появил Йоан. Той доближил момчето евентуално с желание да го респектира, а по опция да вземе от него и пари. Забил в гърдите му нож с дължина на острието 18.5 см. Ударът бил мощен и раната стигнала до черния дроб, стомаха и десния бъбрек. Това довело до солидна кръвозагуба. Йоан бързо избягал, изхвърляйки ножа в шахта на към 30 м от мястото на закононарушението, съгласно следствието. Георги съумял да позвъни да момичето и да каже, че е наръган. При бягството си Йоан е бил сниман от охранителна камера на БНР, насочена за запис към паркинг против бул.„ Драган Цанков “ 4. Той избягал в посока румънското посолство.

Пристигайки на пейката, приятелката на Георги заварила страшна панорама. „ Видяла, че лежи на пейката с издигнат ляв крайник и, въпреки да правил опити, не можел да приказва. Опитвал да поеме въздух, само че се задушавал, върху устата му се появила пяна и по-късно останал имобилен “, написа в претекстовете към присъдата.

В 11,45 ч. позвънила на другар на Георги, на майка му и на Спешна помощ. Пристигналият медицински екип установил гибелта на момчето. На пейката до него лежали раницата му, а в нея имало кутия с карти, писалки, бележник, тениска, 3 тетрадки, калкулатор и портфейл с персоналната му карта, банкнота от 5 лева, билет за спектакъл и карта за градския превоз.

Укриване

В идващите дни и месеци Матев трансформирал радикално държанието си и външния си тип, като още на 3 юни трансформирал профила си във Facebook, премахнал персоналните си фотоси там, заменяйки ги със фотоси на снайперисти и се преименувал като консуматор. Видимо трансформирал и външния си тип - доста едър и пуснал дълга коса. Въпреки напъните на полицията посредством разпространяване в медиите на фотография на бягащото момче да откри очевидци, такива не се явиха.

В учебното заведение на Йоан обаче се носели упорити клюки, че търсеният юноша е точно той. През юни 2016 година момиче от гимназията разказало на татко си за подозренията, разкрило общи познати с приятелката на Георги и я уведомило.

Така стартира разплитането на закононарушението.

Братът

Братът на Йоан - Марсел, декларира в полицията, че фотографията на бягащия юноша от охранителната камера е на брат му. Заявил, че го разпознава по външния му тип - облекла, походка, физиономия. Марсел споделя за тренировката им на 2 юни 2015 година Към 12 ч. Йоан се обадил на Марсел по телефона и му споделил, че е направил нелепост и при опит да вземе пари от момче в парка несъзнателно го наръгал с ножа, след което избягал. Марсел описал от кое място имат ножа и споделил, че от брат си знае,че Йоан го изхвърлил в близка шахта до пейката. На 22 февруари 2017 година в тази шахта, дълбока 2,80 м, фактически бил открит нож с описаните размери. Експертизите не откриват непокътнати ДНК следи по него. Марсел се базира на правото си да не свидетелства в съда против брат си.

Делото

По делото са събрани доказателства, че очевидци разпознават Йоан Матев в фотографията от видеозаписа на камерата. Те се базират на растежа, телосложението, прическата, формата на главата, особено тичане с издаване на гърдите мощно напред, особено подръпване на панталона в региона на кръста.

САС изрично приема, че Йоан Матев е направил умишленото ликвидиране на Георги Игнатов. По време на закононарушението е бил малолетен и по тази причина го осъжда на 6,5 година затвор. Отчетени са упоритостта му да се укрива, необяснимото самообладание за възрастта му, неналичието на изразено страдание или разкайване за стореното. Матев е наказан да заплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на Георги.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР