Осем електрода около магнит с дебелина 20 нм (бял правоъгълник)

...
Осем електрода около магнит с дебелина 20 нм (бял правоъгълник)
Коментари Харесай

Изкуствена магнитна текстура в графена засилва спинтрониката


Осем електрода към магнит с дебелина 20 нм (бял правоъгълник) и графен (бяла пунктирана линия)
(илюстрация: University at Buffalo)

В ново изследване, ръководено от Университета в Бъфало, откриватели са съумели да провокират „ изкуствена магнитна текстура ” в графена, което може да има огромни последствия за нововъзникващата област на така наречен спинтроника.

Казано по-просто, графенът е решетка от въглеродни атоми, които образуват лист с дебелина единствено един атом. Това значи, че електроните, които се движат през материала, са лимитирани до две измерения, което основава някои завладяващи електрически свойства.

От графена може да се направи полупроводник или свръхпроводник, а също по този начин и добър проводник на топлота. На всичкото от горната страна графенът е извънредно здрав, а в същото време лек и еластичен.

Едно нещо, което нормално не влиза в обобщението на този „ суперматериал ”, е магнетизмът. Но в този момент откривателите прибавиха и това – с резултата от. Екипът е сложил магнит с дебелина 20 нанометра върху лист графен. Това може да звучи като фино парче магнит, само че в действителност е повече от 20 пъти по-дебело от самия графен.

„ За да имате визия за разликата в размера, това е малко като да поставите тухла върху лист хартия ”, споделя Джонатан Бърд, старши създател на проучването, оповестено в сп..

След това екипът сложил осем електрода към графена, с цел да мери по какъв начин се трансформира проводимостта му в отговор на въздействието на магнита. За тяхна изненада графенът показал „ изкуствена магнитна текстура ”, която му придава магнитни свойства, сходни на тези на метали като желязо или кобалт.
още по тематиката
Този резултат се разгръща на няколко микрона от самия магнит, което не звучи като да е кой знае какъв брой надалеч, само че е много в мащаба на сходни микроскопични структури.

Изследователите споделят, че ще са нужни спомагателни изследвания, с цел да се изследва по какъв начин този магнетизъм поражда в графена. Според тях, евентуално е въздействието или на поляризацията на спина, или на спино-орбиталното свързване, или и на двете. Тези феномени са свързани със спина на частиците и нормално са директно свързани и с магнетизма на материала.

Ако е по този начин, то магнитният графен може да се окаже плодороден за нововъзникващото поле на „ спинтрониката ” – нова сфера на науката, която изследва по какъв начин могат да се манипулират свойствата на спина, с цел да се кодират данни – по-плътно спрямо актуалните електронни устройства.

„ Независимо един от различен, графенът и спинтрониката имат необикновен капацитет да трансформират радикално доста аспекти на бизнеса и обществото ”, споделя Наргес Арабчигавкани, водещ създател на проучването. „ Но в случай че можем да ги съвместим, то синергичните резултати евентуално ще бъдат нещо, което този свят към момента не е виждал ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР