Осъдителна присъда за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза

...
Осъдителна присъда за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза
Коментари Харесай

Осъдиха братя за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България

Осъдителна присъда за проповядване на национална, етническа и религиозна ненавист към България издаде през днешния ден състав на Шуменския областен съд. Признати за отговорни са Росен и Атанас Йорданови, по-известни като братя Юзеирови.

Познатите като братя Юзеирови стават известни в България през 2009 година, когато в село Славяново, община Попово основат Мюсюлмански либерален съюз. Тогава в двора на джамията в селото те издигат и монумент, наименуван от тях Паметник на незнайния турски боец. Жителите на Славяново се подвигнаха на протест и събориха паметника, а братята направиха неколкократни опити да го повдигнат още веднъж.

„ През април 2010 година в Шумен, в хотел носещ името на града, Юзеирови проповядвали национална и етническа ненавист към българския народ посредством слово и носенето на фесове при учредяването на политическа партия с абревиатурата ОТОМАН, като употребявали турски боен марш и песента „ Джелем, джелем “. Росен и Атанас Йорданови създали заявление за преименуването на град Търговище като ЕскиДжумая. Заявили също, че градът бил повече от 500 години турски град ”, оповестява Апелативната прокуратура във Варна.

По време на учредяването на партията си Росен носел фес. Използвали признака полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намазпри полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали ненавист на религиозна основа. Прокуратурата напомня в обвинителния си акт, че това се е случило в деня на Разпети петък, най-тъжния ден за православното християнство.

С днешната присъда на Шуменския областен съд 52-годишният Росен Йорданов получи общо наказване за двете закононарушения 4 месеца отнемане от независимост, чието изтърпяване съдът отсрочи с 3-годишен изпитателен период, публично неодобрение и санкция в размер на 2500 лв..

Атанас Йорданов, който бе приет за отговорен за същите действия - получи наказване 3 месеца отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период, публично неодобрение и санкция в размер на 2500 лв.. При установяване на наказванията на двамата подсъдими съдът одобри, че не са налице смекчаващи условия при осъществяване на действията им.

Присъдите им бяха прочетени в тяхно неявяване, защото процесът против тях се гледа при изискванията на задочното произвеждане.

От Апелативната прокуратура във Варна напомнят, че по делото са били разпитани общо 51 очевидци. Впоследствие са били заличени 12, само че показания пред съда дадоха общо 39 души. В правосъдната зала бяха изслушани и 11 движимости лица.

В тежест на братя Юзеирови, които са с непрекъснат адрес в поповското село Славяново, само че живеят от години в Белгия, са и направените правосъдни разходи за над 2000 лв.. Присъдата на Шуменския областен съд предстои на митинг и обжалване пред Шуменския областен съд в законния период.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР