Осъденият за трафик на мигранти Тенчо Ц. ще изтърпява наказанието

...
Осъденият за трафик на мигранти Тенчо Ц. ще изтърпява наказанието
Коментари Харесай

Тенчо, обвинен в Румъния за трафик на мигранти, ще търпи присъда в България

 Осъденият за трафик на мигранти Тенчо Ц. ще изтърпява наказването си у нас откакто през днешния ден Апелативният съд във Варна одобри за осъществяване присъда на румънски съд, оповестиха от пресцентъра на институцията.

През октомври 2018 година Районният съд в Констанца е признал за отговорен българския жител, че година по-рано – на 28.10.2017 година – е улеснил дружно с различен обвиняем, превозване на двама турски мигранти за нелегално прекосяване през граничния пункт Остров-Силистра. Осъден е бил на 1 година отнемане от независимост. През март предходната година Апелативният съд в Констанца е нараснал наказването с 4 месеца.

Деянието е закононарушение и по смисъла на българския Назаказателен кодекс.  Наказанието подхожда на плануваното в българското законодателство.

При първото дело у нас, през декември предходната година, Варненският областен съд е отказал да извърши Европейска заповед за арест и да съобщи Тенчо на румънската страна, като е приел той да изтърпи наказването си в България.

При второто произвеждане, през март т.г., Окръжният съд е отказал да понижи наказването и е приел изтърпяването на 1 година и 4 месеца при първичен общ режим. Първата инстанция е отменила наложената възбрана за интервал от една година Тенчо Ц. да бъде избиран на публичен пост, да заема държавна служба и да обитава на територията на Румъния.

При обжалването пред Апелативния съд във Варна юристът на наказания сподели, че той не направил действието и е бил подведен от отбраната си в Румъния да признае виновност.

Чрез аудиовизуална връзка с варненския затвор, 58-годишният мъж изясни, че е бил измамен, че е единствено очевидец. Помоли присъдата да не бъде признавана.

Апелативната прокуратура акцентира, че актуалното произвеждане не позволява инспекция или анулация на присъда на задграничен съд.

В решението си Апелативният съд означи, че възраженията на отбраната засягат производството всъщност пред румънския съд и нямат отношение към актуалното дело. Те могат да бъдат съображение за вероятно обновяване на процеса в Румъния. Съдебният състав подсети, че по закон българският съд няма подготвеност да се произнася по фактологията на действието, авторството, виновността, типа и размера на наложеното наказване, защото тези въпроси към този момент са позволени от задграничния съд.

Апелативната инстанция удостовери решението на Варненския областен съд, като промени само правната подготовка на действието. Така одобри за осъществяване присъдата на Апелативния съд в Констанца и наказването от 1 година и 4 месеца отнемане от независимост на наказания за трафик на мигранти Тенчо Ц.

Решението на Апелативен съд – Варна е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР