Орязването на градския транспорт в София, дало повод за принудителната

...
Орязването на градския транспорт в София, дало повод за принудителната
Коментари Харесай

След рокадата в общинския съвет София оряза още градския транспорт

Орязването на градския превоз в София, дало мотив за насилствената оставка на ръководителя на СОС Елен Герджиков, продължи и след отдръпването му от поста. На проточило се дълго съвещание поради изключителния избор на нов предсеател на  мнозинството съветници утвърдиха нова порция оферти за оптимизации на превоза. Така стартирането на нощния превоз на столицата, спрян поради коронакризата,  се отсрочва за следващ път – този път до 31 януари, 2022 година Ще бъде усъвършенствано и разписанието по три тролейбусни линии, като точното придвижване на колите остава неразбираемо. Общинският съвет взе решение вид „ празен чек “, като упълномощи „ Центърът за градска подвижност “ да изготвя занапред новите написания.

Пускането на нощните автобусни линии 1, 2, 3 и 4 трябваше да стане факт от 1 октомври. Според вносителите на предлагането за ново отсрочване Карлос Контрера от „ Патриоти за София “ и Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС обаче няма условия за възобновяване на нощния превоз. „ Част от университетите и много от специалностите ще стартират отдалечено образование. Не е финансово обосновано да натоварим „ Столичен автотранспорт “ с огромни разноски за рейсове, които ще останат празни “, разяснява Контрера. Според него е обосновано линиите да не работят и поради пониженото работно време на заведенията около коронакризата.

На тъкмо противоположното мнение бяха съветници от опозицията. „ Не може съвременен град да си разреши да предлага непълна услуга. Не е правилно, че има понижена икономическа интензивност, градът е жив и бизнесите работят, някои от тях – с доста изместено работно време. Има нуджа от съответен и наличен нощен превоз “, разяснява самостоятелният консултант Борис Бонев. Според него администрацията умишлено бави работата на особено основаната работна група за нощния превоз, която слева да предложи усъвършенствани направления и ценови цени. Алтернативната концепция нощен превоз да има, само че с лимитирано работно време до 2 -3 през нощта, не мина още на транспортна комисия.  

Тепърва ще се чакат и елементи по утвърдената от СОС оптимизация на разписанията по тролейбусните линии 1,3 и 5. Маршрутът на линия 3 се трансформира и в общите сектори с тролеи 1 и 5 разписанията би трябвало да бъдат синхронизирани. Новият маршрут на линия 3, която към този момент след СУ ще завива надясно по бул. „ Васил Левски “  и ще върви по маршрута на линия 1 до „ Левски Г “, би трябвало да влезе в действие от 14 октомври, като занапред ще се вършат новите написания. „ Не може да утвърждаваме написания, които не сме виждали “, разяснява Симеон Ставрев от „ Демократична България “.

В началото на седмицата „ Спаси София “ алармира за доста по-голямо и противоречиво орязване на линиите, довело ненадейно до оставката на дългогодишния ръководител на СОС Елен Герджиков.  В понеделник от „ Спаси София “ оповестиха, че общината е разредила придвижването по 6 автобусни линии, четири тролейбусни и 2 трамвая – с номера 20 и 22. Това съставлява най-голямото орязване на градския превоз и решението се подхваща поради в действителност банкрут на сдруженията, оповестиха от организацията. След поста им във фейсбук общината призна, че ще бъде разредено придвижването по към 20% от линиите на градския превоз, като претекстовете са оптимизация на услугата и икономии. От общината настояват, че чакането по спирките вследствие на оптимизацияга ще е най-много до 2-3 минути. Скандалът вбеси водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който разгласи, че не е удовлетворен от метода, по който Елен Герджиков е защитил дейностите на общината и заяви, че е изискал персонално оставката му. На мястото на Герджиков бе определен досегашният ръководител на бюджетна комисия Георги Георгиев, наследил на поста противоречивата фигура Орлин Алексиев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР