Оригиналната порода котки турски ван е забележително красиво животно, особено

...
Оригиналната порода котки турски ван е забележително красиво животно, особено
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на турски ван

Оригиналната порода котки турски ван е удивително красиво животно, изключително белите екземпляри с разноцветни очи.

Тези екзотично изглеждащи писани обаче са чудесни домашни любимци, тъй като са дълголетни, не са предразположени към никакви генетични болести и отлично се приспособяват към живот като домашни питомци, а грижата за тях не се разграничава значително от тази за останалите породи котки.

При взимане на такава котка притежателят би трябвало да знае отличителната им характерност да не се боят от водата. Те даже са наречени плуващи котки, тъй като техните предшественици са плували в езерото Ван или в реките, с цел да ловят риба за изхранването си.

Затова днешните им потомци с наслада се настаняват в басейна, а банята е обичано тяхно помещение. Това не значи, че турският ван би трябвало да бъде къпан постоянно. Писаната се нуждае не повече от един път годишно от къпане с потребление на котешки шампоани.

Тази порода е с дълга космена завивка, само че козината на котката не се заплита, тъй като липсва подкосъм. Това разрешава добре разресване, което е належащо един път на седмица-две. В интервала на проливане разресването би трябвало да зачести, при потребност и всеки ден.

По-важна грижа е диетата на котката. Тя би трябвало да бъде добре премислена и уравновесена, тъй като при погрешно хранене тези котки натрупват бързо непотребни килограми, а това въздейства върху здравето и продължителността на живота им.

 грижи за развъждане на турски ван

Друга специфичност на породата турски ван е, че кастрираните екземпляри са склонни към струпване на мазни корички към основата на опашката. Те обаче се отстраняват елементарно с нанасяне на картофено брашно в проблематичните зони. След няколко часа оплетената четина се сресва деликатно и казусът изчезва.

Проблем при турския ван може да възникне със зъбите и венците. Правилната грижа за устната празнина ще предотврати пародонтозата, от която постоянно страдат представителите на породата.

Грижите за хигиената на очите и ушите е общоприета и включва от време на време промиване с тампон, пропит с препарат, закупен от аптеката или единствено с преварена чиста вода. Ноктите се подрязват със специфична ножичка за котки.

Котките турски ван са дейни и игриви и в случай че домашният питомец не демонстрира такива пристрастености е добре да бъде подтикван с играчки и внимание, след обзор при доктор, който да отхвърли вероятно заболяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР