Оригиналът на Търновската конституция ще бъде прибран в архивите за

...
Оригиналът на Търновската конституция ще бъде прибран в архивите за
Коментари Харесай

Прибират Търновската конституция за реставрация

 Оригиналът на Търновската конституция ще бъде спретнат в архивите за известно време поради нуждата от реституция. Уникалното издание може да бъде забелязано за последно в изложбената зала на Държавна организация " Архиви " до 19 май, съобщава  " 24 часа ".

В последните месеци Търновската конституция обиколи страната като част от изложбата във връзка 140-ата годишнина от приемането й. Тя се провежда взаимно от Народното събрание и Държавния списък и започва от постройката на Народното събрание, а по-късно бе във всички 28 регионални града.

" Според експертите конституцията не би трябвало да се излага на осветление повече от 60 часа годишно, а в този момент се натрупаха много повече, по тази причина има потребност да бъде реставрирана ", изясни шефът на ДА " Архиви " доцент Михаил Груев.

Освежаване ще бъде направено и на Сребърната конституция от 1911 година В архивите е съхранен екземплярът, поръчан персонално за цар Фердинанд, който е обкован специфична със сребро и има позлатен герб.

" Изложбата демонстрира още уникати и реликви на българската държавност. Сред тях и оригиналите на протоколите на Учредителното заседание. Това са истински документи, с които да подчертаваме на голямото дело на създателите на модерната българска страна ", изясни доцент Груев.

За първи път може да се види държавният щемпел на Княжество България, чиито страж е бил министърът на правораздаването. След 1908 година той е спретнат в архивите, защото е направен различен за новото Царство България.

Сигурен съм, че в днешните времена имаме потребност от положителни образци, а процесът на градежа на държавността е точно подобен образец, който всички ние носим със себе си и имаме пред себе си, сподели доцент Груев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР