Организирахме тази обща инициатива, защото сме застъпници на европейската перспектива

...
Организирахме тази обща инициатива, защото сме застъпници на европейската перспектива
Коментари Харесай

Меркел и Макрон към Западните Балкани: Първо стабилност, после ще говорим за членство

" Организирахме тази обща самодейност, тъй като сме покровители на европейската вероятност за страните от Западните Балкани. Но държа да кажа доста ясно, че през днешния ден не може да става дума за договаряния за присъединение ", съобщи през днешния ден в Берлин канцлерът на Германия Ангела Меркел.

" На дневен ред, както сподели Ангела Меркел, не е политика по разширение на Европейски Съюз, а политика на районна непоклатимост ", удостовери и френският президент Еманюел Макрон.

Двамата откриха в Берлин среща на върха, отдадена на Западните Балкани, за която " Файненшъл таймс " написа, че е била леден душ за очакванията на шестте страни от региона за прогрес в евроинтеграцията им. Посланието им е регионът първо да показва политическа непоклатимост.

Френският президент и немската канцлерка приканиха Сърбия и Косово да възобновят разговора си преди каквато и да било стъпка по възможното им приемане в Европейски Съюз, съобщи още " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В миг, когато договарянията сред двете страни под егидата на Европейски Съюз са в застой, Берлин и Париж взеха решение да се намесят. Отношенията сред Сърбия и някогашната й провинция се утежниха още повече през есента, 20 години след кървавия им спор, изключително след налагането от страна на Прищина на 100-процентови мита върху вноса на сръбски артикули.

" Ще беседваме за това по какъв начин да подпомогнем доближаването сред Сърбия и Косово, с цел да не позволим проблемите да станат още по-непоправими, в сравнение с са в този момент... Митата не са стъпка в вярната посока, това е най-малкото, което можем да кажем ", съобщи Меркел.

Така водачите на Германия и Франция влязоха в несъгласие с Европейската комисия, която залага на концепцията за приемане на Сърбия и Косово като метод за споразумяване на спора им, означи Агенция Франс Прес.

 Меркел и Макрон към Западните Балкани: Първо непоклатимост, след това ще приказваме за участие
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР