Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приключи днес

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приключи днес
Коментари Харесай

АФП: ОССЕ е в задънена улица след блокирането на решенията ѝ от Русия

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) завърши през днешния ден годишната си конференция в полския град Лодз с самопризнание, че блокирането на работата ѝ от Русия я слага в задънена улица и повдига въпроси за нейното бъдеще, оповестиха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Трябва да намерим решения, които да поддържат интензивността на организацията ", призна полският министър на външните работи Збигнев Рау. Страната му е ротационен ръководител на организацията през 2022 година, а множеството оферти за нейната работа бяха блокирани от Русия.

Рау направи изявлението си на закриването на годишната конференцията на организацията, която сплотява 57 страни от три континента, представлявани от техните външни министри. ОССЕ е основана в разгара на Студената война за да усъвършенства връзките сред Запада и Изтока.

" Основната концепция по какъв начин да действа организацията беше възпрепятствана от съветската експанзия в Украйна ", добави той и акцентира, че тази година е била най-трудната в историята на ОССЕ.

След началото на войната в Украйна Москва блокира подновяването на непрекъснатата задача на организацията в страната, както и удължаването на друга задача, която следи от 2014 година спора сред Киев и проруските сепаратисти в източната ѝ част.

Русия блокира също по този начин приемането на бюджета на ОССЕ и избора на управителни органи, с цел да " внесе безпорядък и парализа ", счита Рау. Той назова обстановката " извънредно сложна и непредвидима ". " Открихме способи да поддържаме жива организацията, само че тези ограничения са с краткотраен темперамент ", призна той.

Полският министър съобщи също, че в границите на срещата не е била призната нито една обща декларация поради липса на единогласие, което е главен принцип за действие на ОССЕ.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи акцентира, че ОССЕ " би трябвало да реализира единогласие да промени правилото за единогласие ". Страната му е идващият ротационен ръководител през 2023 година

" За страдание не съществува правна основа, която разрешава изключването на страна членка или смяна на разпоредбите за действие ", разяснява Османи настояването на Украйна за изключване на Русия от ОССЕ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР