Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) призова

...
Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) призова
Коментари Харесай

ФАО призовава за иновативни механизми за борба със сушата

Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО) прикани за реформаторски механизми за финансиране на битката със сушата, с цел да помогне за справяне с възходящата периодичност и тежест на сушите на фона на засилващите се рискови климатични условия, които постоянно влияят на най-уязвимите общности, заяви ФАО.

" Липсата на съответни, навременни и новаторски финансови запаси остава съществена спънка пред самодейното и интегрирано ръководство на сушата ", сподели генералният шеф на ФАО Ку Донгю на особено събитие на Конференцията на Организация на обединените нации за водата през 2023 година в Ню Йорк, наречено " Суша-крехкост-финансиране-връзка: ръководство на риска от суша и превъзмогване на изискванията на неустойчивост ".
 
Денят на откриването на конференцията на 22-24 март в Ню Йорк съответства със Световния ден на водата 2023 година, годишно събитие на Организация на обединените нации, предопределено да увеличи осведомеността и да въодушеви дейности за справяне с рецесията с водата и канализацията.

Тъй като стандартните финансови източници, механизми и принадлежности може да не са задоволителни за поддръжка на вложенията в понижаване на риска от суша и създаване на резистентност, " дружелюбните и новаторски механизми за финансиране на суша би трябвало да бъдат ясно разпознати като съставен елемент на цялостното финансиране на климата ", разяснява Ку на конференцията.

ФАО ще продължи да оказва помощ на страните да притеглят финансиране за климата и да ползват устойчиви на климата нововъведения в хранително-вкусовите системи, ръководени от самодеен метод, добави генералният шеф.

ФАО към този момент поддържа национални проекти за нараснала резистентност на суша в Кабо Верде, Куба, Панама, Узбекистан и Виетнам. Сътрудничеството, част от световната стратегия, финансирана от Глобалния екологичен фонд, обгръща 31 страни от всички райони.

Генералният шеф също прикани за увеличение на присъединяване на частния бранш, както и за по-голяма световна база от познания, с цел да се подсигурява, че капиталовите решения отразяват настоящите потребности и плануват трендовете. " Не можем да сложим завършек на бедността и глада, в случай че не изпреварим кривата на сушите ", уточни Ку.

Водни пътни карти

В момента 2,3 милиарда души живеят в страни с дефицит на вода, а почти 10 % от международното население живее в страни с висок или сериозен дефицит на вода. Освен това 80 % от отпадъчните води се изхвърлят непречистени в околната среда и повече от 90 % от естествените бедствия са свързани с водата.

Тъй като селското стопанство е отговорно за 72 % от световното лишаване на прясна вода и потреблението нараства, с цел да отговори на увеличеното търсене на храна, фибри и фуражи, ключът е да стартираме да използваме водата по по-устойчив и обективен метод.

Тук могат да оказват помощ националните водни пътни карти. Това са принадлежности, притежавани от страната, предопределени да поддържат интегрираното ръководство на водните запаси в националните тактики за стабилно развиване, политики и междусекторни капиталови проекти, и бяха предмет на настрана съпътстващо събитие по време на конференцията.

Такива пътни карти могат да оказват помощ за преустановяване на глада и бедността и да поддържат постигането на останалите цели за стабилно развиване " посредством водени от присъединяване разговори и съответни дейности от страна на страните ", сподели Ку на друго особено събитие на конференцията, наречено " Национални пътни карти за водите към Програмата до 2030 година ".

ФАО оказва помощ на своите членове да свържат пътните карти със съществуващите проекти и тактики и да получат достъп до нужните финансови запаси за създаване и осъществяване на пътните карти.

Генералният шеф също разгласи ангажимент от Китай за 1,5 милиона $ за поддръжка на страните при създаването на техните пътни карти посредством Доверителния фонд за съдействие Юг-Юг на ФАО-Китай.

Недостиг на вода

Докато участва на конференцията, генералният шеф на ФАО също се обърна към съпътстващо събитие по отношение на Глобалната рамка за дефицита на вода в селското стопанство (WASAG), партньорство, проведено от ФАО, предопределено да събере основни играчи по целия свят и от разнообразни браншове, с цел да се оправи с груповия провокационен проблем, обвързван с дефицита на вода и по-добро потребление на водата в селското стопанство, с цел да се подсигурява продоволствена сигурност за всички.

Събитието беше продължение на Втория интернационален конгрес от предишния месец на Глобалната рамка за дефицита на вода в селското стопанство в Прая, Кабо Верде, който имаше за цел да разпространява и нарежда селското стопанство в центъра на полемиките за изменението на климата.

Генералният шеф сподели, че ФАО е изцяло ангажирана с постигането на задачите, изложени от форума в Призива за деяние от Прая, под управлението на Кабо Верде, и към този момент работи за осъществяването на тези задължения.

Те включват поощряване на повече взаимни и стратегически дейности в и сред страните, в това число политики и вложения, и с приноса на всички заинтригувани страни; да се разработят чувствителни към климата и водно-продуктивни интервенции за сухоземно земеделие, със особено внимание към потребностите на дамите, младежите и възрастните хора; да даде опция на земеделските производители с решения, данни и технологии; да работи самодейно във връзка с сушата посредством ранно предизвестие, оценка на въздействията и създаване на устойчивост; да се разработят новаторски механизми за финансиране и да се улесни достъпът на земеделските стопани до финансиране за климата; да се улесни обмена и шерването на познания и нововъведения, съчетавайки локални познания, просвета, технологии и опита на страните.

Например самодейността на ФАО за справяне с дефицита на вода в селското стопанство и околната среда усилва мащаба на действието, като надгражда резултатите от Регионалната самодейност за дефицит на вода за Близкия изток и Северна Африка и я уголемява към Азия и Тихоокеанския район.

ФАО също по този начин поддържа напъните на страните за активизиране на запаси посредством улеснение на достъпа до финансиране, в това число посредством Глобалния екологичен фонд и Зеления климатичен фонд, с планове, ориентирани към въпроси като адаптиране към изменението на климата, приемане на локални устойчиви на суша и хранителни култури и " солено " земеделие, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Промените в климата утежняват обстановката, като нарушават водния цикъл. Имаме потребност от решения за понижаване на потреблението на вода и за адаптиране към изменението на климата ", заключи Ку.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР