Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне
Коментари Харесай

ОПЕК договори ръст на петролния добив от 600 хил. барела дневно

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) съумя да реализира компромисно увеличение " на хартия " на добивите си с към 1 млн. барела дневно. Всъщност действителният растеж ще е към 600 хиляди барела от 1 юли 2018 година, защото няколко страни, които до неотдавна не произвеждаха задоволително нефт, мъчно ще се върнат към цялостните си квоти. Другите производители пък няма да имат право да запълнят разликата, предадоха международните организации.

В формалното известие след срещата на ОПЕК във Виена обаче единствено се загатва, че картелът ще се стреми да се придържа към цялостното равнище на сходство от 100% на настоящото от началото на 2017а година съглашение за ограничение на производството с 1.2 млн. барела на ден.

В официалното съобщение се показва още, че страните членки на организацията са надвишили през май 2018 година изискуемото равнище на сходство, като то е достигнало 152%, само че ще се стремят от началото на идващия месец това равнище да се върна към 100-процентното осъществяване на утвърденото през ноември 2016 година съглашение за ограничение на добивите.

Очакванията на финансовите пазари бяха за покачване на петролните доставки с сред 300 хиляди барела и 1.5 млн. барела. В отговор фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през август нарастват с близо 4% до 68 $ за барел. Аналогичните фючърси на петрола вид Брент подвигат цените си с 2.11% към 74.72 $ за барел.

Още преди срещата Съединени американски щати, Китай и Индия приканиха ОПЕК да усили добива си, с цел да не разреши дефицит на нефт да удари световната стопанска система.

Саудитска Арабия и Русия обявиха, че са удовлетворени, че ще добиват повече, само че Техеран разкритикува концепцията, най-много поради наложените ѝ от Съединени американски щати наказания.

Иран – третият по величина производител в ОПЕК, изиска от картела да отхвърли апелите на американския президент Доналд Тръмп за увеличение на предлагането на нефт, потвърждавайки, че той е съдействал за скорошния растеж на цените, налагайки наказания против Иран и Венецуела.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих обаче очевидно въпреки всичко е убедил иранския си сътрудник Биджан Зангане да поддържа нарастването единствено часове преди срещата на ОПЕК.

Фалих предизвести, че светът може да се изправи пред дефицит в предлагането от до 1.8 млн. барела дневно през второто полугодие на 2018 година и че ОПЕК носи отговорност да успокои опасенията на потребителите.

" Искаме да предотвратим дефицита и неналичието, която видяхме през 2007-8 година “, сподели Фалих, напомняйки за интервала, която петролът струваше 150 $ за барел.

Следваща среща на ОПЕК е планувана за 3 декември, още веднъж във Виена, където е седалището на организацията..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР