Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си
Коментари Харесай

Световното търсене на петрол ще нарасне до 101,9 млн. барела през 2023 г.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) увеличи прогнозата си за растеж на международното търсене на нефт тази година.

Глобалното търсене ще се усили със 100 000 барела до 2,3 милиона барела дневно (mb/d). Това значи, че ежедневният рандеман на недопечен нефт би трябвало да доближи до 101,87 милиона барела през тази година, написа MarketWatch.

В постоянния си месечен отчет на ОПЕК оценката за растежа на търсенето през 2022 година остава непроменена – тя е с 2,5 милиона барела повече до общо 99,55 милиона барела дневно.

По отношение на предлагането Организацията означи, че прогнозата ѝ за растеж на производството отвън страните в ОПЕК е леко намалена със 100 000 барела дневно по отношение на предишния месец и чака да нарасне с 1,4 милиона барела дневно тази година.

Изчислено е, че предлагането отвън ОПЕК е повишено с 1,9 милиона барела дневно през 2022 година, което е като цяло непроменено по отношение на януарската прогноза на Организацията.

Прогнозата за 2023 година на Международната организация по енергетика (IEA) е идентична с тази на ОПЕК. В постоянния си месечен отчет, който през днешния ден бе огласен, се показва, че „ след умереното стесняване на годишна база през Q4/2022, световното търсене на нефт се чака да нарасне с 2 млн. барела дневно до 101,9 милиарда барела ”.

Агенцията планува търсенето в  Азиатско-тихоокеанският район да се усили с 1,6 млн. барела, подтиквано от икономическото възобновяване на Китай (+900 kb/d). МАЕ смята, че другият тласък е отварянето на границите, което ще ускори въздушния трафик. Търсенето на самолети/керосин се чака да нарасне с 1,1 mb/d до 7,2 mb/d и да доближи 90% от равнищата от 2019 година

Световното предложение на нефт се резервира значително устойчиво през януари – към 100,8 млн. барела, показват анализаторите на МАЕ. „ Паузата идва след внезапен спад от 1,2 mb/d в края на 2022 година, воден от Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Очакваме световното произвеждане да нарасне с 1,2 mb/d през 2023 година, движено от страни отвън ОПЕК+. Предвижда се доставките от ОПЕК+ да се свият с Русия, притисната от глобите ”, показват създателите на отчета.

Почти година след нахлуването на Русия в Украйна международните петролни пазари са релативно спокойни, установи МАЕ. Цените на петрола се върнаха на равнищата от преди войната като се изключи дизела, макар че даже те се намалиха доста по-ниско от историческите върхове от предишното лято.

Световното предложение на нефт наподобява ще надвиши търсенето през първата половина на 2023 година, само че салдото може бързо да се измести към недостиг, в случай че търсенето се възвърне и част от съветския рандеман бъде спрян.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР