Организацията на обединените нации съобщи, че е постигнала значителен резултат

...
Организацията на обединените нации съобщи, че е постигнала значителен резултат
Коментари Харесай

Ключови аспекти в сделката на ООН за Ходейда

Организацията на обединените народи заяви, че е постигнала забележителен резултат като медиатор в сключването на съглашение сред държавното управление на Йемен и бунтовниците хусити за пристанището Ходейда.
Ето основните моменти от съглашението:
- Незабавно преустановяване на огъня от воюващите партии в пристанището, града и по-широката територия към Ходейда, окупирана от 2014 година от хуситите.
- В рамките на най-много 21 дни от прекратяването на огъня ще последва преразпределение на двете сили, отнасящо се до контрактувани постове отвън града Ходейда. Сделката не детайлизира постовете.
- Създаване на взаимен комитет, следен от Организация на обединените нации, който да управлява преразпределянето и разминирането. Председателят на комисията ще рапортува ежеседмично на Съвета за сигурност.
- Организация на обединените нации ще усили наличието си в пристанище Ходейда и околните пристанища на Салиф и Рас-Иса и ще играе " водеща роля " в поддръжка на ръководството и инспекциите в пристанищата.
- Пристанищните доходи ще бъдат ориентирани към централната банка на Йемен посредством клона й в Ходейда за изплащането на заплати през Йемен.
- Сигурността ще бъде " отговорност на локалните сили за сигурност в сходство с йеменското законодателство ".
Йеменският външен министър Халед ал Ямани, който се съгласи със договорката в Швеция, отхвърли да посочи дали силите ще останат само държавните сили за сигурност, само че съобщи пред Агенция Франс Прес, че ще рапортуват на " централния орган " - държавното управление.
Ръководителят на договарянията от бунтовническа страна съобщи пред Агенция Франс Прес, че това се отнася до " силите за сигурност, които се намират сега в Ходейда " - бунтовниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР