Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички

...
Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички
Коментари Харесай

Топ антимафиот пред Ди Велт: Италианската мафия царува в България и Румъния! За Ндрагета е детска игра да си купи политическо влияние!

Организациите на италианската мафия от дълго време са се настанали във всички страни на Източна Европа – на първо място в България и Румъния. Това разяснява пред германия в.”Ди Велт” ръководителят на Комисията за битка с мафията в римския парламент Франческо Форджоне.

Спроред него страната ни предложила „ сигурен терен” за незаконни покупко-продажби, тъй като законодателството, методите на търсене, както и съдействието в битката против проведената престъпност са надалеч по-слабо развити , в сравнение с в Италия и страните от Западна Европа.

Германското издание обръща внимание на тематиката в друга връзка – става известно, че огромен % от мафиотските интервенции в източноевропейските страна се управляват от мафиотските кланове не директно, а през комплицирани схеми в бундесрепубликата, където са влезнали преди десетилетия посредством гастарбайтерите и никой не им е обръщал съществено внимание. Има подозрения, че проведени незаконни групи си купуват въздействие в немски медии и в политическите среди.

"Германските политици не виждат проблем в наличието на мафията. Когато мафиоти купуват дялове във вестници, хотели, заведения за хранене и ТВ канали, те въздействат на публичното мнение и това е проблем ", безапелационен е прокурорът Никола Гратери.

За следващия напредък на италианската мафия в Европа се заприказва след убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцияк. Той работеше по материал точно за връзките на италианската проведена престъпност с локални политици, в точва число – и близки до ръководещите.

Интересите на мафията са „ едни и същи на всички места по света”, добавя пред немското издание специалистът:

„ Мафията желае да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, вложения и незаконна търговия от всевъзможен характер”. По думите му „ превъртането” на гигантските суми става през покупко-продажби с недвижими парцели и на борсата.

Според Форджоне мафията е разпростряла пипалата си чак до „ Газпром”, а до нейния клан „ Корлеоне” може да се наблюдава скандал с отровни боклуци в Румъния.

В последно време апетитите на мафията са ориентирани и към структурните фондове на Европейски Съюз, средствата от които постепенно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на Европейски Съюз. За Ндрангета, която разполага с големи средства, е като детска игра да си купи и политическо въздействие в тези страни, изяснява Форджоне.

„ Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, с цел да си обезпечи безотговорност. А за политиците в района парите на мафията са добре пристигнали, тъй като с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни кампании”, споделя италианският специалист.

Франческо Форджоне допуска, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа стартира незабавно след рухването на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един необут на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година:

"Стената падна. Тръгвайте незабавно към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава ", заповядва той в подслушан от полицията диалог.

Фактът, че мафията уголемява своя бизнес в Източна Европа, си проличава и по това, че търговията на опиати и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора.

Страните от Източна Европа, в това число и членуващите в Европейски Съюз, постоянно предложили „ сигурен терен” за незаконни покупко-продажби, тъй като законодателството, методите на търсене, както и съдействието в битката против проведената престъпност са надалеч по-слабо развити, в сравнение с в Италия и страните от Западна Европа ", заключава Франческо Форджоне, представен от бТВ.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР