Организаторите ще предложат атрактивно трасе и обещават краткотрайни промени в

...
Организаторите ще предложат атрактивно трасе и обещават краткотрайни промени в
Коментари Харесай

IV-то издание на Kaufland София полумаратон ще посрещне над 1200 участници

Организаторите ще предложат атрактивно трасе и дават обещание краткотрайни промени в придвижването, които няма да затруднят трафика
Над 1200 участници се чака да се включат в четвъртото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното съревнование за възпитаници RUN4EU, които ще се проведат на 15 май, неделя, в столицата. Трасето е утвърдено от общинските управляващи и полицията, а стартът ще бъде даден в 9:00 часа от площад „ Народно заседание “. Финалът и тази година ще бъде през маратонския вход на Националния стадион „ Васил Левски ”. Така, с изключение на по съществени пътни артерии на града, участниците ще бягат и измежду прохладата на Борисовата градина.

Спортното събитие цели да насърчи здравословния метод на живот и всеобщия спорт. Записалите се в Kaufland София полумаратон ще могат да избират сред 3 маршрута на разнообразни дистанции -  5, 10 и 21,1 км.

5-километровото трасе е със старт на площад „ Народно заседание, минава по бул. „ Васил Левски “, ул. „ Гурко, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, бул. „ Драган Цанков “, Борисова градина (вход откъм пешеходната пътека на Телевизионната кула) и край на Националния стадион „ Васил Левски ”.

Участниците в 10-километровата отдалеченост започват от площад „ Народно заседание “, минават по бул. „ Васил Левски “, ул. „ Гурко “, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, бул. „ Драган Цанков “, бул. „ Климент Охридски “ до Болница по онкология и назад по бул. „ Драган Цанков “, ул. „ Никола Мирчев “, ул. „ Константин Щъркелов “, ул. „ Незабравка “, Борисова градина (вход откъм алея „ Яворов “) и край на Националния стадион „ Васил Левски. ”

Полумаратонската отдалеченост – 21,1 км , стартира също от площад „ Народно заседание “, минава през бул. „ Васил Левски “, ул. „ Гурко “, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, бул. „ Драган Цанков “, бул. „ Климент Охридски “, бул. „ проф. Марко Семов “, бул. „ Андрей Сахаров “, бул. „ Андрей Ляпчев “, бул. „ Климент Охридски “, бул. „ Г.М. Димитров “, ул. „ Никола Габровски “, бул. „ Симеоновско шосе “, бул. „ Пейо К. Яворов “, бул. „ Драган Цанков “, ул. „ Никола Мирчев “, ул. „ Константин Щъркелов “, ул. „ Незабравка “, Борисова градина (вход откъм алея „ Яворов “) и край на Националния стадион „ Васил Левски ”.

Заедно с Kaufland София полумаратон в неделя ще се организира и безплатното ученическо съревнование RUN4EU , което се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас. Учениците ще могат да се състезават в разнообразни дистанции на самостоятелен или екипен принцип и ще имат опция да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км.

Тази година Kaufland София полумаратон е част от програмата на европейския план EMPOWER - European Pusher of Wheelchairs , който има за цел включването на хора в неравностойно състояние в всеобщи спортни мероприятия. За събитието в столицата ще дойдат състезатели от Италия, Гърция и Малта, които ще изминат трасето на полумаратона дружно с спортисти в инвалидни колички. Проектът е взаимна самодейност сред Спортен клуб „ Бегач “, малтийския клуб Athletix Gozo, Маратон Римини (Италия) и Гръцката федерация по лека атлетика.

По традиция Kaufland София полумаратон ще се организира под надпис „ 0 пластмаса за еднократна приложимост “ в подтекста на тактиката за понижаване на пластмасата REset Plastic , която Kaufland следва. Сред ограниченията, които уредниците ще подхващат по време на събитието, са подмяна на пластмасовите бутилки за еднократна приложимост с рециклируеми картонени чашки, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, потребление на дървени принадлежности и картонена посуда в кетъринг зоната. На всяка станция по трасето на Kaufland София полумаратон ще има контейнери за събиране на боклуци от опаковки, обезпечени от сътрудниците на събитието ЕКОПАК България.

Освен екологичната идея, четвъртото издание на полумаратона ще поддържа и три благотворителни начинания. Организаторите ще дават половината от събраните такси за присъединяване за подкрепяне на потърпевшите от войната в Украйна посредством Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “. Останалата сума ще бъде разпределена поравно сред Фондация „ Герои на времето “ (TimeHeroes) и Народно читалище „ Тротоара 2020 “.

Kaufland София полумаратон и надпреварата за възпитаници RUN4EU се провеждат от Спортен клуб „ Бегач “, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, клуб „ Приорити Спорт “ и ЕКОПАК България.

Пълната стратегия на Kaufland София полумаратон можете да намерите по-долу.

Програма

Петък – 13 май

14:00-20:00 ч. Раздаване на стартови пакети – Княжевска градина

Събота – 14 май

10:00-20:00 ч. Раздаване на стартови пакети на площада пред паметника на Съветската армия17:00-19:00 ч. Pasta party за участниците в Sofia Half Marathon, с помощта на Kaufland

Неделя – 15 май

09:00 – Старт – Sofia Half Marathon + RUN4EU (5, 10 и 21 км) от площад „ Народно заседание " 11:30 – Финал и награждаване – на Националния стадион " Васил Левски "

 

За Спортен клуб „ Бегач “:        

Спортен клуб „ Бегач “ е неправителствена организация в социална изгода, учредена през февруари 2012 година в София. Основната задача на клуба е да поддържа и развива бягането и кардио спортовете, както и всеобщата спортна просвета. Всички събития, проведени от „ Бегач “, са ориентирани към хора, които се стремят към здравословен и деен метод на живот. Годишно близо 6000 души вземат участие в надпреварите на “Бегач ”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. " Бегач " работи за разпространение на любителския спорт и здравословния метод на живот и има вяра, че бягането, благотворителността и бизнесът би трябвало да работят дружно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР