Организаторите на световния шампионат в MotoGP Dorna Sports представиха предварителен

...
Организаторите на световния шампионат в MotoGP Dorna Sports представиха предварителен
Коментари Харесай

MotoGP представи календар с 21 състезания за 2023 година

Организаторите на международния шампионат в MotoGP Dorna Sports показаха прелиминарен календар от 21 надпревари за 2023 година. Сезон 2023 в кралксия клас ще включва две напълно нови съревнования, Гран При на Казахстан и Гран При на Индия.

Както бе оповестено по-рано през лятото акцията ще започва в края на 26 март в Португалия, а единствено седмица по-късно керванът ще се придвижи на „ Термас де Рио Ондо “ за Гран При на Аржентина. След двуседмична пауза ще се организира и Гран При на Америка на „ Пистата на Америките “ край Остин.
 Новият сезон в MotoGP започва в Португалия Новият сезон в MotoGP започва в Португалия
След конкуренцията в щата Тексас падокът ще се завърне в Европа за общо пет състезаният на територията на Стария континент, започвайки с Гран При на Испания на 30 април. След това ще се проведат и надпреварите във Франция (14 май), Италия (11 юни), Германия (11 юни) и Нидерландия (25 юни). 

Стартът на „ Ассен “ ще бъде последван и от дебюта на пистата „ Сокол “ край Алмати, като първата в историята Гран При на Казахстан е планувана за 9 юли и тя ще бъде финален старт преди лятната пауза. Почивката ще продължи един месец, а сезонът ще бъде обновен с Гран При на Англия на 6 август.
 MotoGP ще употребява бокса на Формула 1 на „ Силвърстоун “ от 2023 година MotoGP ще употребява бокса на Формула 1 на „ Силвърстоун “ от 2023 година
Стартът на „ Силвсъртоун “ ще бъде последван от този на „ Ред Бул Ринг “ на 20 август, а на 3 сепемтври ще се организира и Гран При на Каталуния. Състезанието край Барселона обичайно се организираше при започване на юни, само че бива изместено за септември, защото Гран При на Испания във Формула 1, което още веднъж се организира на „ Каталуния “, следващата година ще бъде на 4 юни. 

Гран При на Каталуния дефакто заема мястото на Гран При на Арагон, която няма да бъде част от календара за следващата година, най-малко на този стадий. „ Моторланд Арагон “ най-вероятно ще остане авариен вид, в случай че се стигне до анулацията на някои от новите стартове в Казахстан и Индия.
 Казахстан приема старт от MotoGP Казахстан приема старт от MotoGP
След Гран При на Каталуния ще се организира и Гран При на Сан Марино на „ Мизано “, след която ще стартира и азиатското турне. То ще започва в Индия (24 септември), ще премине през Япония (1 октомври), Индонезия (15 октомври), Австралия (22 октомври), Тайланд (29 октомври) и ще приключи в Малайзия (12 ноември). 

Заради огромните реновации по пистата „ Лусайл “, свързани със старта от Формула 1 там, Гран При на Катар, която обичайно откриваше сезона в кралския клас, ще бъде предпоследен старт за годината на 19 ноември, а седмица по-късно ще се организира и Гран При на Валенсия, с която ще завърши акцията.

Предварителен календар в MotoGP за 2023 година:  
1. Гран При на Португалия, „ Портимао “ - 26 март 
2. Гран При на Аржентина, „ Термас де Рио Ондо “ - 2 април 
3. Гран При на Америка, „ Пистата на Америките “ - 16 април 
4. Гран При на Испания, „ Херес “ - 30 април 
5. Гран При на Франция, „ Льо Ман “ - 14 май 
6. Гран При на Италия, „ Муджело “ - 11 юни 
7. Гран При на Германия, „ Заксенринг “ - 18 юни 
8. Гран При на Нидерландия, „ Ассен “ - 25 юни 
9. Гран При на Казахстан*, „ Сокол “ - 9 юли 
10. Гран При на Англия, „ Силвърстоун “ - 6 август 
11. Гран При на Австрия, „ Ред Бул Ринг “ - 20 август 
12. Гран При на Каталуния, „ Каталуния “ - 3 септември 
13. Гран При на Сан Марино, „ Мизано “ - 10 септември 
14. Гран При на Индия*, „ Буд “ - 24 септември 
15. Гран При на Япония, „ Мотеги “ - 1 октомври 
16. Гран При на Индонезия, „ Мандалика “ - 15 октомври 
17. Гран При на Австралия, „ Филип Айлънд “ - 22 октомври 
18. Гран При на Тайланд, „ Бурирам “ - 29 октомври 
19. Гран При на Малайзия, „ Сепанг “ - 12 ноември 
20. Гран При на Катар, „ Лусайл “ - 19 ноември 
21. Гран При на Валенсия, „ Рикардо Тормо “ - 26 ноември
*Изисква се хомологация на пистата

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР