Организаторите на протестите в София отрекоха да стоят зад инициативата

...
Организаторите на протестите в София отрекоха да стоят зад инициативата
Коментари Харесай

Външното министерство скочи срещу информация, че протестиращите ще свикват Народен съд

Организаторите на митингите в София отхвърлиха да стоят зад самодейността "Народен съд ", за която Българска национална телевизия заяви през днешния ден сутринта. Според информацията събитието е част от антиправителствените демонстрации, продължаващи към този момент 62 дни, и ще се състои на паметника на Цар Освободител - против централния вход на някогашната към този момент постройка на Народното събрание.

"БНТ фейкнюз....... Никой не е обявявявал привикване на национален съд? Напротив, ние сме гневни съперници на сходни "идеи "! Та в случай че някой не е схванал, за какво кошлуков е идната законна цел на митинга.... ", написа юрист Николай Хаджигенов от "Отровното трио " в профила си във Facebook.

Малко по-късно Българска национална телевизия смъкна информацията за събитието от уеб страницата си.

Междувременно зам.-външният министър и народен координатор за битката с антисемитизма Георг Георгиев даде специфичен брифинг пред медиите, с цел да изрази възмущението си от тиражираната информация.

"България за следващ път стана очевидец на една доста мрачна и грозна отпратка към предишното. Това че бяхме осведомени по какъв начин ще бъде призован Народен съд от уредниците на митингите ни подухва едни доста грозни и тъжни мемоари от тоталитарното минало, с които България от доста години се пробва да скъса ", сподели той.

"Демокрацията, мирът, стабилността не допуска това да приказваме за кървава кавга, за разстрели, за бесила и за убийства. Ако желаеме през днешния ден да вървим дружно по пътя към напредъка, ние няма по какъв начин да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици. В повече ми идва това след бесилата и след препратките, че инакомислещите ще бъдат подложени на гнет и кавга. И някак това доста необичайно кореспондира с неотдавна осквернената черква "Св. Петка Самарджийска ", добави Георгиев.

Той заяви, че не е схванал, че новината е свалена от уеб страницата на Българска национална телевизия. И призна, че не е потърсил удостоверение от първоизточника или от уредниците на митинга, само че се оправда, че информацията била препечатана от доста други медии.

Зам.-външният министър неотдавна излезе с публична позиция, в която порица потреблението на бесилки и ковчези по време на митингите. А през днешния ден направи прилика сред тези актове и оскверняването на църквата "Св. Петка Самарджийска " в столицата.

Георгиев заяви, че ще изиска Националната комисия на България за ЮНЕСКО да се сезира и да вземе отношение по въпроса със залятия с багра храм, "защото национално културно завещание – храм на повече от 10 века, не може да бъде заливано с багра, не може да бъде вандализирано, не може да бъде поругавано, не може да става обект на нечии извратени показа за това по какъв начин би трябвало да показва мнение, тъй че аз ще желая доста мощно и изрично да бъде наказана тази демонстрация. "

Зам.-министърът на външните работи още един път моли обществото да се разграничи от всевъзможни апели за привикване на Народен съд.

Малко след извършения брифинг Българска национална телевизия качи на уеб страницата си публична позиция, в която се извинява за "неточната информация ".

"БНТ сервира на своите фенове опрощение за неточна информация в утринните вести от 8 септември 2020 година, като виновният редактор ще бъде дисциплинарно осъден. Българска национална телевизия не толерира и няма да толерира разпространяването на вести с погрешно наличие ", гласи позицията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР