Организаторите на Международния балетен конкурс във Варна обявиха, че тазгодишното

...
Организаторите на Международния балетен конкурс във Варна обявиха, че тазгодишното
Коментари Харесай

Ще има ли Международен балетен конкурс във Варна?

Организаторите на Международния балетен конкурс във Варна оповестиха, че тазгодишното издание на балетната олимпиада се анулира заради липса на пари. Не за първи път финансови проблеми трансформират периодичността на състезанието.

Международният балетен конкурс във Варна се организира от 1964 година, като е първият в света и остава най-авторитетният. Много международни балетни звезди стартират пътя си от неговата сцена. От 1992 година състезанието е частен и се провежда и финансира от Фондация " Международен балетен конкурс - Варна ".
Димитър Димитров, ръководител на Фондация " Международен балетен конкурс - Варна ": През последните години се натрупаха и няколко събития, които ни лишиха от някои от главните ни спонсори и донори. За страдание, не можахме да намерим опция.
В Община Варна през днешния ден бяха сюрпризирани от решението за анулация на състезанието, откакто по Фонд " Култура " и тази година са планувани средства за него.
Антония Йовчева, шеф Дирекция „ Култура и духовно развиване ", Община Варна: Балетната олимпиада като план попада в направление " Фестивали и състезания " и за всяко свое издание получава финансова поддръжка в размер на 110 000 лв.. Община Варна дава и логистична поддръжка, имам поради медийното отразяване на това културно събитие, преференциалните цени за Летен спектакъл, репетиционните зали, хотели за участниците.
Балетната олимпиада до момента е получавала и към 60 000 лв. на издание от Министерството на културата.
Боил Банов, министър на културата: Поех ангажимент да подвигна поддръжката на 100 000 лева Това е за нас много сериозна миза, само че с оглед значимостта на събитието, в действителност би трябвало да ви кажа, че доста хора отвън страната познават страната около този балетен конкурс.  Отлага се 29-ият Международен балетен конкурс във Варна Отлага се 29-ият Международен балетен конкурс във Варна
Международният балетен конкурс във Варна няма да се организира през 2020 година. Това заяви Димитър Димитров, ръководител на фондация „ Международен бале...

Балетната общественост у нас е шокирана, че интернационалният балетен конкурс няма да се състои.
Маша Илиева: Аз не мога да дефинира по какъв начин стават нещата частни и държавни. Разбира се, с носталгия си припомням, когато всичко това беше държавно и страната ни поддържаше отвред.Димитър Димитров: Този конкурс е съхранен с помощта на фондацията, само че състезанието е на света, на Варна, на цялата балетна общност.
Дори в случай че нужните средства за 29-ото издание на състезанието бъдат събрани, към този момент е невероятно той да бъде извършен през тази година. Затова и главната цел е намиране на спонсори и образуване на мощен конкурс през идната година, с цел да се резервира престижът на Международният балетен конкурс във Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР