Организаторите на хорото на езеро Бъбрека ще бъдат глобени. Санкцията

...
Организаторите на хорото на езеро Бъбрека ще бъдат глобени. Санкцията
Коментари Харесай

Организаторите на хорото на езеро Бъбрека ще бъдат глобени с до 10 000 лева

Организаторите на хорото на езеро Бъбрека ще бъдат санкционирани. Санкцията е до 10 000 лв. - това сподели шефът на Национален парк „ Рила ” Красимир Андонов.

Снимка на хоро в едно от Седемте рилски езера провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи. През уикенда повече от 400 танцьори играха хора в Рила, с цел да покорят връх за Гинес, оповестява Нова телевизия. 

Някои от тях обаче избраха да танцуват в едно от езерата, макар че влизането във водите е неразрешено. Последваха и доста отрицателни мнения в обществените мрежи.

„ Дирекция на Национален парк „ Рила ” е издала позволение за снимане на филм на езерото Бъбрека на фондация „ Нашият дом е България ”. Не е издавано позволение за слагане на върхове на Гинес ”, посочи Андонов.

Възнамерявано е да се снимат хора в национални носии, изгрева и три топловъздушни балона.

„ Описали сме изискванията, при които би трябвало да се организира събитието и надлежно възбраните, които би трябвало да се съблюдават. Една от тях е да не се влиза в езерата. За страдание обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушаване ще бъде формирана имуществена глоба за юридическо лице. Санкцията ще е за уредниците, защото отговорността е напълно тяхна. Глобата е до 10 000 лв. ”, разясни шефът на парк „ Рила “.

По думите му има единични случаи, при които хора нарушават разпоредбите и влизат в езерата. Той изясни, че няма да има съществени последици за езерото, защото това се е случило в границите на няколко минути.

„ Това обаче не трябва да се случва, защото при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във типа, в който са зародили. Всяка година ги почистваме от водна растителност, имаме намерение да ги чистим и от насложената кал ”, изясни Андонов. Организаторът на събитието Пламен Мирянов от своя страна разяснява, че в програмата не е ставало въпрос да се влиза във водата.

„ Това е страст. Това са младежи, които поради прилива на адреналин са го създали. От името на всички ансамбли бих желал да се извиня, тъй като не считам, че това е вярно. Осъзнаваме грешката си и не подстрекаваме никой да я повтаря ”, съобщи Мирянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР