Организаторите на фермерските пазари в страната поискаха да отпадне забраната

...
Организаторите на фермерските пазари в страната поискаха да отпадне забраната
Коментари Харесай

Фермерските пазари настояват да падне забраната за продажби на свинско месо и колбаси

Организаторите на фермерските пазари в страната желаеха да отпадне възбраната за продажба на свинско месо и салами на фермерските пазари в страната. Искането беше изпратено в писмо до Българската организация по сигурност на храните.

Рестрикциите бяха наложени през лятото, с цел да се ограничи разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете, напомнят уредниците на фермерските пазари.

Предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни артикули, съдържащи свинско месо на записаните фермерски пазари в цялата страна беше неразрешено със заповед от 19 юли тази година на изпълнителният шеф на БАБХ.

" Не сме съгласни с продължаващите досега ограничавания и настояваме заповедта да бъде анулирана във връзка с проведените и следените от наша страна фермерски пазари ", декларират от фондациите и обединяванията, уредници на Фермерските пазари в София и Пловдив и Варна.

" Предприемането на ограничения за предварителна защита от разпространяване на заболяването Африканска чума по свинете е належащо, с цел да се спре противозаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните скотски обекти. Провежданите от нашите организации фермерски пазари в цялата страна са съответно регистрирани в способените регионални дирекции на БАБХ, организира се непрестанен надзор по повод подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на БАБХ. Всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в нашите фермерски пазари, разполагат с цялостната документи, системи и ограничения за самоконтрол ", акцентират в писмото си до БАБХ уредниците на фермерските пазари.-->



От Фермерски пазар " Натурално " в Пловдив упорстват възбраната за продажба на свинско месо и салами да се промени по този начин, че да се разграничат легалните от незаконните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде опция на записаните фермери да реализират своята съществена активност, която за фамилиите им обезпечава занаят, а за българските жители - достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо ", акцентират от Обединение " Натурално ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР