Органът на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни

...
Органът на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни
Коментари Харесай

ЕС договори 109 000 ваксини срещу маймунска шарка

Органът на Европейски Съюз за подготвеност и реакция при изключителни здравни обстановки (HERA) подписа контракт с компанията „ Бавариан нордик “ за закупуването на 109 090 дози ваксина от трето потомство против маймунска шарка.

Това заяви представителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаакер.

Благодарение на контракта имунизациите ще бъдат бързо доставени в страните членки на Европейски Съюз, Норвегия и Исландия.

Препаратите са закупени от HaDEA – Европейската изпълнителна организация за опазването на здравето и цифровизацията. Тя е работила от името на HERA, която ще достави ваксини в страните членки на пропорционална основа, като се стартира от най-нуждаещите се.

За първи пт бюджетът на Европейски Съюз е употребен за закупуване на ваксини за страните чрленки по програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ (EU4Health).

В момента единствената утвърдена в Съюза ваксина от трето потомство е тази против едра шарка. Тя обаче защищава и от маймунска шарка, защото вирусите са свързани, акцентират от Европейската комисия. Някои страни членки даже към този момент вкараха дерогации и позволиха краткотрайното потребление на препарати против едра шарка.

Над 900 случая на маймунска шарка са регистрирани от 18 май до момента в 19 страни от Европейски Съюз. България не е измежду тях, излиза наяве от известието на Комисията.

Първи случаи на маймунска шарка има регистрирани в прилежащи страни - в Гърция, а към този момент и в Румъния.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР