Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето

...
Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето
Коментари Харесай

Слънцето започва нов цикъл

Орбиталната обсерватория SDO записва най-мощното изригване на повърхността на Слънцето през последните три години, което демонстрира края на извънредно дългия и спокоен интервал на слънчева „ хибернация “.

Това съобщи пред ТАСС основният откривател в Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към ФИАН Сергей Богачев.

„ При всички разновидности на развиване на събитията, можем решително да твърдим едно: стартира нов безоблачен цикъл и той изцяло ще дефинира физиката на нашата звезда за идващите единадесет години.

Сърцето на нашата звезда към момента бие в ритъма, открит от наблюдения на Слънцето през последните 400 години “, изясни ученият, съобщи организация Фокус.

На астрономите от дълго време е известно, че на повърхността на Слънцето от време на време има експлоадирания, в хода на които светилото внезапно отделя огромно количество сила под формата на талази от забележима светлина, топлинна и рентгенова радиация.

Мощни събития от този тип могат да нарушат работата на спътниците на орбитата и да пречат на системите за радиовръзка на Земята, а също така съставляват риск за здравето на космонавтите. 

По предписание равнището на интензивността на слънчевите изригвания се колебае с периодичност към 11 години.

Преди няколко години учените започнаха да се притесняват, че този модел стартира да се нарушава по време на предпоследния и настоящия цикъл на слънчевата интензивност, които се характеризират с малко петна и експлоадирания.

Много теоретици допускат, че сходни аномалии приказват за фундаментални промени в работата на слънчевите глъбини.

Както означи Богачев, Слънцето изпадна в тази извънредно дълга „ хибернация “ в края на септември 2017 година - откакто на повърхността му се появи рекордно мощно експлоадиране от клас X9.3. Това е най-мощното сходно събитие през последните 15 години.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР