Оранжерийните производители получават държавна подкрепа по схемата de minimis в

...
Оранжерийните производители получават държавна подкрепа по схемата de minimis в
Коментари Харесай

Отпускат се 3,5 млн. лв. по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци заради увеличените цени на газа

Оранжерийните производители получават държавна поддръжка по схемата de minimis в размер на 3 500 000 лева за 2022 година Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “. Средствата се дават при съблюдаване наредбите на Регламент (ЕС) № 1408/2013 година, променен с Регламент (ЕС) № 2019/316 на Комисията, по отношение на използването на членове 107 и 108 от Договора за действие на Европейския съюз към помощта de minimis в селскостопанския бранш.

Във връзка с повишаване на цената на природния газ, земеделските стопани – оранжерийни производители, генерират загуби, които слагат под риск по-нататъшното им оцеляване в неподходяща среда. С цел да се минимизира това отрицателно въздействие се дава държавна помощ за покриване на част от нарастването на цената на природния газ при развъждане на зеленчуци (домати и краставици) в оранжерии. Чрез помощта ще се даде опция на земеделските стопани да се стабилизират стопански и да бъдат непокътнати като производители на пазара за в бъдеще.

По данни на Агростатистика към МЗм и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), общата повърхност на отопляемите оранжерии е 2 978 дка, от които оранжериите, отопляващи се на природен газ, са на повърхност от 2 280 дка. По данни на сектора сега са заети към 30% от тези площи (684 дка).

Предстои Държавна фирма „ Земеделие “ да изготви инструкции взаимно с способените дирекции на МЗм, които министърът на земеделието би трябвало да утвърди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР