Оръжейни интереси за стотици милиони левове изплуваха от разразилата се

...
Оръжейни интереси за стотици милиони левове изплуваха от разразилата се
Коментари Харесай

Оръжейни интереси за милиони изплуваха от скандала ДКК


Оръжейни ползи за стотици милиони левове изплуваха от разразилата се стихия в Държавната консолидационна компания (ДКК).

Изпълнителният шеф Ваня Караганева е дала изключителни права на компания " Български промишлен инженеринг и мениджмънт " (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за идващите 5 години, излиза наяве от документ, оповестен във в. " Труд ".

Министърът на стопанската система Даниела Везиева удостовери информацията и означи, че процедурата е спазена. Тя изясни, че ВМЗ Сопот има подписани такива контракти с редица компании и не схваща за какво се вади тъкмо тази договорка. Обърна внимание, че шумът към военните ни фабрики вреди на българската оръжейна промишленост.

Под шапката на ДКК са държавните " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) Сопот, НИНИ Казанлък, оръжейният търговец " Кинтекс " и " Авионамс ".

Скандалът ДКК

Скандалът към ДКК се развихри в понеделник, когато трима шефове на държавния мегахолдинг, назначени в последните дни на ръководството на ГЕРБ, упрекнаха изпълнителен шеф Ваня Караганева в редица злоупотреби и пробваха да я отстранят от поста. Караганева, която влиза в борда по времето на някогашния, само че е определена за шеф в мандата на наследилата го Даниела Везиева, отхвърли обвиняванията им и да бъде свалена от поста като взето в нарушаване на устава и правилника на компанията. Настоящият длъжностен министър Даниела Везиева я поддържа и назова несъгласуваното с нея премахване на Караганева " добре квалифициран компромат ", за което изиска оставките на тримата шефове.

На съвещанието на са участвали единствено 3-ма от 5-мата членове на борда - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска - тримата назначени в последните дни на мандата на ГЕРБ. Сред нарушаванията на Караганева те показват и контракта за изключителните права на БИИМ.

Всичко това се разиграва, до момента в който министър Везиева е на военно ревю в Египет. Там ВМЗ Сопот подписва контракт за основаване на взаимно дружество за произвеждане на военна продукция с Египетската страна, сподели Везиева пред Mediapool.

Междувременно се похвали със подписани в последните седмици контракти за над 30 млн. лева и разгласи, че чака в идващите два месеца да подпише договори за още 100 млн. лева

След завръщането си от Египет Везиева заяви, че подредената от нея инспекция на ДКК е открила, че Ваня Караганева е уволнена без да е спазена процедурата. Тя още веднъж прикани тримата членове на Съвета на шефовете на ДКК, които са я отстранили от поста, да подадат оставки.

Те обаче явно нямат желание да го създадат. Докато Везиева даваше конференция, тримата подадоха спомагателни документи в Търговския указател за отстраняването на Караганева.

" Най-много ме засегна опитът да се нанесе удар върху военната ни промишленост " , сподели Везиева в отговор на журналистически въпрос за обществения скандал, провокиран от управлението на ДКК. Тя категорично означи, че до август сдружението нямаше даже личен уебсайт, а управлението му години наред беше анонимно. Промяната пристигна откакто Кирил Петков стана министър на стопанската система.

Изплуването на БИИМ

Отстраненият изпълнителен шеф на ДКК Ваня Караганева дава еднолично ексклузивитет на БИИМ за доставка на оръжейна продукция на ВМЗ Сопот за Египет за идващите пет години без това да е в съгласие с останалите членове на Съвета на шефовете на ДКК. Това се случва на 9 ноември, десетина дни, откакто е определена за изпълнителен шеф на ДКК, демонстрират оповестените документи.

Два дни по-късно, на 11 ноември, още веднъж еднолично Ваня Караганева прави и промени в Съвета на шефовете на ДКК, като вкарва трима нови членове, на мястото на други, назначени по времето на ГЕРБ. Това решение не е взето на съвещание на Съвета на шефовете на ДКК, каквато е нормалната процедура, твърди Рая Каназирева.

Проверка на Mediapool в обществените регистри демонстрира, че " Български промишлен инженеринг и мениджмънт " () АД е оръжеен търговец. Дружеството има лиценз за търговия с оръжия до 31 януари 2025 година Членува в интернационалната организация AFCEA - Асоциация за Войскови Комуникации и Електроника.

БИИМ има опит и добре развити връзки с производители и снабдители на оръжие и артикули със двойна приложимост от България, Украйна, Русия, Беларус, Франция, Германия, Чехия, Словакия, Сърбия, Унгария, Румъния, Полша, Съединени американски щати и други.

БИИМ показва като свои сътрудници и клиенти са Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи на България, Министерство на националната защита на Алжир, Министерство на защитата на Йемен, турското Министерство на вътрешните работи, Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи на Сърбия и други институции и компании от Европа, Азия и Африка.

До 11 август 2020 година в Съвета на шефовете на компанията е известният български оръжеен търговец обвързван с Българска социалистическа партия Петър Манджуков и брачната половинка му Иванета. След освобождението им, в директорския ръб на БИИМ влиза Димитър Манолев. Той е татко на някогашния заместник-министър на стопанската система във втория кабинет на Бойко Борисов, който е обвинен за къщата за посетители край Сандански. Александър Манолев бе

Действителен притежател на БИИМ АД е сдружението " Радиант Текнолоджи Инк ", демонстрира инспекция на Mediapool в Търговския указател. Това е офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови.

На Британските Виржински острови е записана и компанията Kegel Asset Management, която изскочи от досиетата " Панама Пейпърс ". След разкритията Петър Манджуков изясни, че това е компания, която в никакъв случай не е употребил, в никакъв случай не е имала комерсиална активност. " Бях не запомнил за нея ", сподели тогава Манджуков.

Новите назначения във ВМЗ

Успоредно с контракта на БИИП и ВМЗ Сопот за изключителните права за доставка на оръжия за Египет, Ваня Караганева подхваща още две стъпки. Едната е промяната на директорския ръб на ВМЗ Сопот, а другата - на обслужващата банка на ДКК.

Докато беше длъжностен министър, Кирил Петков изиска още през август, като се изключи изпълнителния шеф Иван Гецов. Петков не съумя да смени управлението, само че това се случва при Ваня Караганева дни откакто е определена за изпълнителен шеф на сдружението.

Първо още на 5 ноември е заменен ръководителят на директорския ръб Иван Карабатаков, някогашен началник на туристическите компании на " Мултигруп ". На негово място е назначен Никола Стоянов . Той е беше по времето, когато министър на стопанската система е Делян Добрев в първия кабинет на Бойко Борисов. Уволнен е от Драгомир Стойнев (БСП), след промяната на властта, който става министър на стопанската система и енергетиката в държавното управление на Пламен Орешарски.

На 18 ноември са заменени още трима от директорския ръб на ВМЗ Сопот. Това са туроператорът Кристина Стоянова, синдикът Тихомир Иванов и юристът Георги Вълчанов. На тяхно място са назначени Мартин Дончев, Иван Ангелов и Николай Николов.

Мартин Дончев Дончев е бил чиновник на, работи в дирекция " Външно-икономическо съдействие ", демонстрира информация на уеб страницата на министерството. Бил е комерсиално аташе в Аржентина. Собственик е на " Зерон " ЕООД, която се занимава с търговия.

Иван Делев Ангелов е бил чиновник по сигурността на информацията в. Има присъединяване в " АИД Интернешънъл Консултинг ", " Килайт Консултинг " и " Интернешънъл Текнолоджис Груп ", съгласно подадената от него декларация по Закона за противопоставяне на корупцията.

Николай Александров Николов е някогашен прокурор в Русе. Той беше освободен от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет през юли 2020 година 26.07.2020 година Това стана откакто Николай Николов подаде оставка поради разкритието, че е търсил подпомагане от Пламен Бобоков за избирането му за административен началник на Окръжната прокуратура в Русе.

И четиримата са краткотрайни назначения в директорския брод на ВМЗ, направени от Ваня Караганева до избора на нови след осъществяване на конкурс, сподели изпълнителния шеф Рая Каназирева. Министърът на стопанската система Даниела Везиева също удостовери, че те са единствено краткотрайно назначени до провеждането на конкурс.

Смяната на банката на ДКК

Другата смяна, поради която хората на ГЕРБ упрекват Караганева, е промяната на на ДКК " Юробанк " с Първа капиталова банка (ПИБ), която бе измежду непокрилите стрес тестванията на Европейската централна банка. Мажоритарни притежатели на ПИБ са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

В своя позиция до медиите Ваня Караганева изяснява, че е направила това заради неспособност обслужващата банка да обезпечи системата за двоен автограф и метода на посланичество, очакван в Търговския указател.

" Обслужващата банка беше в техническа неспособност да обезпечи системата за двоен автограф и метода на посланичество, очакван в Търговския указател, което наложи миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в границите на размер, нужен за покриване на оперативни разноски на сдружението и в границите на размера, обезпечен от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на сдружението са в " Българска банка за развиване “ ЕАД. По никакъв метод не съм сложила в риск финансовото положение на сдружението ", твърди Караганева.

Според Рая Каназирева това не трансформира обстоятелството, че новата банка е определена еднолично от Караганева, без осъществяване на процедура с най-малко три предложения от банки, без да бъдат взети поради резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ, което има отношение към кредитната експозиция на ДКК към ББР и без утвърждение на съвета на шефовете.

Каназирева твърди още, че ДКК има вътрешни Правила за създаване на системи за финансово ръководство и надзор, които също не са спазени от Караганева.

Видно от документите, които бяха показани през публицисти, договорът на ДКК с ПИБ е подписан от Караганева на 18 ноември 2021 година Чак на 22 ноември 2021 година отстранената директорка го изпраща на финансовия инспектор на ДКК за издаване на надзорен лист за " прелиминарен " финансов надзор " преди вдишване на обвързване ".

Основните средства на ДКК са в държавната " Българска Банка за Развитие " (ББР). Към нея ДКК има заем от 152 млн. лева, като 5 млн. лева са погасени предплатено през тази година, макар че според контракта заплащането на главницата е трябвало да стартира от 2023 година, изясни Каназирева.

Прокуратурата ревизира ДКК

Софийската градска прокуратура заяви в петък, че прави инспекция в ДКК, откакто се

самосезирала по медийни изявления за вероятно осъществени закононарушения от общ темперамент в държавния мегахолдинг.

Наблюдаващият прокурор е упълномощил на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) осъществяване на съответните дейности.

От държавното обвиняване дават обещание да осведомят обществеността за резултатите от инспекцията.

На 1 декември КПКОНПИ заяви, че ще ревизира изказванията на Съвета на шефовете на ДКК за освобождението от поста изпълнителен шеф на Ваня Караганева. Антикорупционната комисия уточни, че се е самосезирала след публикуването на информацията на уеб страницата на държавното сдружение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР