Oracle е една от многото технологични компании, които напускат Калифорния(снимка:

...
Oracle е една от многото технологични компании, които напускат Калифорния(снимка:
Коментари Харесай

Oracle напусна Силициевата долина… и не само тя


Oracle е една от многото софтуерни компании, които напущат Калифорния
(снимка: Oracle)

Oracle, един от най-големите разработчици на корпоративен програмен продукт, придвижва централата си от скъпата Силициева котловина в Тексас. Редица други софтуерни компании направиха същото, възползвайки се от пандемията.

С преместването от Редууд сити в Остин, чиновниците на Oracle ще могат независимо да избират от къде и в какъв режим да продължат да работят: напълно или отчасти „ отдалечено ”.

Офисите на Oracle в Санта Моника (Калифорния), Сиатъл, Денвър, Орландо, Флорида и Бърлингтън (Масачузетс) ще продължат да работят както до момента, заяви Блумбърг, базирайки се на документи на компанията, получени от американските регулатори.

„ Уау, в действителност има доста компании, които напущат щата ”, разяснява Ерик Холгримсън, заместник-председател на брокерската компания Cushman & Wakefield, която оперира в Силициевата котловина.

Но до момента в който някои бизнеси напущат Калифорния, щатът продължава да бъде удобно място за новаторски компании, споделя Фил Махони, изпълнителен вицепрезидент на брокерската компания Newmark, който работи в Силициевата котловина повече от 30 години.

Много от фирмите, напускащи Калифорния, не престават да участват в щата по един или различен метод. Освен това главните „ козове ” на Калифорния, които улесняват стартирането и развиването на бизнеса – от университети от международна класа до хубаво време, не са изчезнали, акцентира специалистът.

Междувременно губернаторът на Тексас Грег Абат приветства решението на Oracle да се реалокира в поверения му щат със известие на своята страница в Twitter.
още по тематиката
Към май 2020 година Oracle имаше 135 000 чиновници. Първите стъпки на корпорацията по преместването в Тексас датират от 2018 година, когато под управлението на ръководителя на борда на шефовете Лари Елисън и починалия основен изпълнителен шеф (CEO) Марк Хърд Oracle отвори кампус за 10 хиляди чиновници.

Миналата година Oracle разгласи, че годишната конференция Openworld за ИТ експерти ще се организира в Лас Вегас, Невада, вместо – както всекидневно – в Сан Франциско.

Пандемията от ковид даде опрощение на доста известни компании от Силициевата котловина да изоставен щата Калифорния, който е фамозен с високите си налози и скъпите недвижими парцели.

Така да вземем за пример, Hewlett-Packard Enterprise (HPE) реши да реалокира централата си от Сан Хосе (Калифорния) в предградие на Хюстън (Тексас) при започване на декември 2020 година Новата централа на HPE ще се обитава в „ свръхмодерен комплекс ”, който компанията ще отвори при започване на 2022 година Освободените офис площи ще бъдат заети от чиновници, работещи в останалите офиси на HPE в региона на залива Сан Франциско.

HPE Innovation Hub ще продължи да работи в Сан Хосе. Компанията не разкри броя на чиновниците, наранени от преместването, само че даде обещание да не редуцира хора.

По-рано Palantir Technologies, софтуерна компания за разбор на данни, разгласи, че реалокира на централата си от Пало Алто, Калифорния в Денвър, Колорадо. Съоснователят на компанията Джо Лонсдейл също се погрижи да трансферира другото си начинание – компанията за рисков капитал 8VC – от Сан Франциско в Остин (Тексас).

Производителят на електронни цигари Juul Labs пък се реалокира във Вашингтон от Сан Франциско. Charles Schwab Corp., една от най-големите американски банкови и брокерски компании, последва образеца му, като реалокира централата си в Уестлейк, Тексас.

Изпълнителният шеф на Dropbox Дрю Хюстън също се сбогува със Сан Франциско и се откри в Остин, оповестява The Information. Съоснователят на Tesla Илон Мъск разгласи тази седмица, че се е преместил в Тексас, „ с цел да се концентрира върху огромни планове ”. Преди това предприемачът реалокира частната си благотворителна фондация от Калифорния в Остин.

Преместването в Тексас е извънредно преференциално за богатите американци, защото в данъкът върху приходите в този щат е по-малък. В същото време Калифорния има прогресивна данъчна канара. Ставката на подоходния налог за физическите лица там може да доближи 13,3% – това е повече, в сравнение с във всеки различен американски щат.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР