Опустошеният от наводненията Оукланд се подготвя за нови проливни дъждове

...
Опустошеният от наводненията Оукланд се подготвя за нови проливни дъждове
Коментари Харесай

Нова Зеландия се подготвя за нови валежи и наводнения

Опустошеният от наводненията Оукланд се приготвя за нови проливни дъждове през идващите дни. За това предизвестиха в понеделник управляващите в най-големия град на Нова Зеландия, заяви " Ройтерс ".

Според застрахователите, това евентуално ще бъде най-скъпото метеорологично събитие в страната.

Припомняме, че четирима души изгубиха живота си при неочаквани наводнения и свлачища, които връхлетяха Окланд през последните три дни измежду рекордни проливни дъждове.

Извънредното състояние остава в действие в Окланд и на юг в региона Уайтомо. Все още има закъснения и анулация на полети до и от летище Окланд, до момента в който плажовете към града с население от 1,6 милиона са затворени.

" Много огромни вреди са регистрирани в Окланд, сподели министър председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс пред държавната телевизионна станция TVNZ в понеделник. Очевидно има редица жилища, развалени от наводнения, само че също по този начин и обширни земни придвижвания. "

В момента около 350 души се нуждаят от незабавно настаняване, добави той.

Metservice предвижда нови проливни дъждове, които ще ударят и без това подгизналия град късно във вторник.

" Предстои ни още по-неблагоприятно време и би трябвало да се подготвим за това ", сподели на медийна конференция дежурният контролер от ръководството на изключителни обстановки в Оукланд Рейчъл Келехър.

Службите за пожарна и незабавна помощ получиха 30 повиквания през нощта в понеделник, в това число реагиране на свлачище, когато заслон за кола се свлече надолу по рид.

Общината е определила 40 къщи като необитаеми и е попречила на хората да влизат в тях.

Още 151 парцела бяха счетени за изложени на риск, като достъпът до избрани зони беше стеснен за къси интервали.

В северната част на Северния остров на Нова Зеландия вали повече дъжд от естественото заради метеорологичното събитие Ла Нина.

Националният институт за водни и атмосферни проучвания сподели, че Окланд към този момент е записал повече от осем пъти междинните си превалявания през януари и 40 % от средногодишните си превалявания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР