Оптимизмът е високоценена черта на работното място. Според проучване на

...
Оптимизмът е високоценена черта на работното място. Според проучване на
Коментари Харесай

Когато оптимизмът се превръща в проблем

Оптимизмът е високоценена линия на работното място. Според изследване на на Leadership IQ, на него се дължи около 30% от мотивацията и вдъхновението на чиновниците. В множеството случаи оптимистите се оправят по-добре с ръководството на напрежението, а доста постоянно са и в по-добро здравословно положение от останалите.

Постоянното гледане на света през розови очила обаче крие и опасности, споделя психологът Робин Л. Гобин, създател на „ The Doing My Work Therapy Journal “. Когато оптимизма замъглява преценката ви за нещата дотам, че да неможете да видите изцяло действителни проблеми, то той може да ви вреди повече, в сравнение с да ви оказва помощ.

„ Аз споделям на моите клиенти, че би трябвало да гледат на света през безцветни очила. В противоположен случаи човек елементарно може да прескочи границата на естественото и да стане прекомерно огромен оптимист “, разяснява Гобин.

Когато оптимизмът се трансформира в цялостно отричане на съществуващите проблеми – обстановка, която специалисти като Гобин назовават „ токсична позитивност “, той може да докара до същински на работното място и да скапе отношенията  ви с вашите сътрудници.

Каква е разликата?

Да си оптимист значи да очакваш положителен резултати от всяка активност и да виждаш най-хубавото в другите. Ако обаче крайните резултати съвсем в никакъв случай не дават отговор на вашите упования, то може би сте прекомерно огромни оптимисти, споделя психолога Дейвид Шар.

„ Когато упованията ви неведнъж не дават отговор на действителността и не сте готови за отрицателни резултати, то най-вероятно сте прекрачили границата “, споделя той.

„ Постоянно си повтаряте: „ Нещата ще се оправят, ковид ще изчезне до края на месеца! “, само че това по този начин и не се случва. Ако пренебрегвате действителни проблеми за сметка на очаквания за нещо по-добро, то би трябвало да измененията метода, по който възприемате данните, идващи от външния свят. “, прибавя Шар.

Какво е неприятното в това да бъдеш прекомерно огромен оптимист?

Предвид всички проблеми, пред които сме изправени сега, какво прави „ токсичната позитивност “ толкоз сериозен проблем, че да заслужава нашето внимание. Според създателя на „ Name Your Story: How to Talk Openly About Mental Health while Embracing Wellness “ Лорън Куук, несъразмерният оптимизъм се трансформира в проблем за целя екип и води до построяването на бариери пред неговия триумф.

По думите й „ токсичната позитивност “ кара хората да пренебрегват възприятията на останалите и да подценяват техните терзания.

„ Ако някои споделя с вас, че има компликации, а вие просто му отговаряте „ Всичко ще бъде окей “, без даже да обърнете внимание на думите му, то може да го обезсърчите. Този метод води до подкопаване на сред вас и вашите сътрудници. “, споделя тя.

Как да се предпазите от „ токсичната позитивност “?

Възможно ли е да се предпазите от „ токсичната позитивност “, като в същото време с това запазите оптимистичната си настройка? Според Шар всичко зависи от метода, по който възприемаме обстоятелствата. Той споделя, че всички страдаме от т.нар,„ податливост за потвърждаване (confirmation bias). Това е наклонността да търсим информация, която затвърждава нашите разбирания и да заобикаляме такава, която може да ги сложи под въпрос. Ако обаче се стараем да преглеждаме събитията и информацията по по-обективен метод и позволяваме, че нещата може да не се развият, както чакаме, то ние придобиваме по-добра готовност за нежеланите резултати.

Гобин споделя, че е доста значимо да обръщаме внимание и на страстите си. „ Нашите страсти играят същата роля като датчиците в автомобила ни. Както получаваме сигнал за ниско налягане в гумите от нашия автомобил, по този начин мозъка ни споделя посредством нашите страсти, че нещо не е наред. Да, ние може да пренебрегнем това предизвестие, само че рано или късно ще се окажем със спукана гума “

Шар отбелязва, че е целесъобразно да се заобиколим с хора, които са по-обективно в своята преценка или най-малко дават друга позиция за обстановката в която се намираме. И ние би трябвало да слушаме деликатно тези хора.

„ Ако знаете, че сте склонни да гледате прекомерно оптимистично на нещата, в живота ви би трябвало да участва реалист – човек, който да гледа на обстановката по-критично и да провокира вашите разбирания. Важно е обаче да се уверите, че фактически чувате това, което този човек ви споделя “, прибавя той.

.............

Гуен Моран , съавтор на The Complete Idiot`s Guide to Business Plans, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР