Оптимизация на специалности и професионални направления във висшите училища ще

...
Оптимизация на специалности и професионални направления във висшите училища ще
Коментари Харесай

Вълчев: Ще има оптимизация на специалностите в университетите

Оптимизация на специалности и професионални посоки във висшите учебни заведения ще има и това е неизбежно по демографски и стопански аргументи. Това съобщи в Благоевград министър Красимир Вълчев , който изнесе лекция пред студенти от Югозападния университет, съобщи БНР.
Инструментите за финансиране на висшето обучение би трябвало да се обвързват оптимално с пазара на труда, сподели министърът. 
Макар че възвръщаемостта на средствата, вложени в образованието мъчно се прави оценка в кратковременен проект, има неточности, които би трябвало да бъдат поправени: „ Държавата оптимално либерализира приема в системата на висшето обучение и той доближи максимума си 2014-2015 година 90-та година 30% от завършващите гимназия са се включвали в системата на висшето обучение. Преди 5 година достигнахме близо 80%. Това избуя на първо място в региона на обществените, стопанските и правните науки “.
Намаляването на приема в специалности, които към този момент не са по този начин търсени и увеличение в тези, за които към този момент има изострен недостиг, е една от балансиращите ограничения. Но неизбежно ще се стигне и до по-драстична оптимизация - закриване на специалности, призна министърът на образованието в отговор на въпрос за бъдещето на Югозападния университет като широкопрофилен.
„ Не вършим тази политика за профилна оптимизация. Почти всички висши учебни заведения ще образоват в по-малко посоки в бъдеще. Югозападният университет ще остане широкопрофилен, въпросът е до каква степен “, добави Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР