Определилата се като опозиция в новия парламент партия ГЕРБ внесе

...
Определилата се като опозиция в новия парламент партия ГЕРБ внесе
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе мораториум за тегленето на дълг до приемането на Бюджет 2022

Определилата се като съпротива в новия парламент партия ГЕРБ внесе в първия ден на 47-ото Народно заседание предложение за налагането на мораториум върху тегленето на държавен дълг до приемането на Бюджет 2022, заяви депутатът от партията и някогашен финансов министър Кирил Ананиев.

Междувременно Министерството на финансите разгласи, че не има намерение да тегли нов дълг до края на годината. От януари до момента са поети 3.8 милиарда лева нови отговорности при предел от 4.5 милиарда лева, който няма да бъде доближат.

В същото време считаният за любимец за нов финансов министър Асен Василев удостовери, че до приемането на новия бюджет в края на януари или февруари пари в бюджета ще има и няма да е проблем страната да работи със остарелия бюджет.

От друга страна финансови специалисти настояват, че без нов бюджет през януари, който е слаб месец за фиска, страната ще може да харчи 1/12 от миналогодишния бюджет, стига обаче да е събрала толкоз доходи. Без да има нов предел на дълг, подобен няма по какъв начин да бъде теглен след 1 януари, настояват специалисти. В същото време през първото тримесечие на 2022 година падежират огромни излъчвания дълг в общ размер на към 3 милиарда лева

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ главният мотив за мораториума е, че фискалният запас към 30 ноември е към 12 млрд лева, което значи, че осъществяването на държавния бюджет до края на годината ще бъде обезпечено, като има задоволително средства и за погашение на пенсиите за януари. Следователно няма потребност от изтегляне на нов дълг.

Сериозен мотив за мораториум съгласно ГЕРБ е и неприятното ръководство на капиталовия календар. " През последните два месеца съвсем всяка седмица бяха теглени по към 500 млн. лева без причини за какви цели, а осъществената рентабилност е негативна за бюджета ", уточни Ананиев. Парите, които се вземат като заеми, се планува да се разходват за дълготрайни обществени разноски, които при всички случаи ще накарат идващите държавни управления да продължат при усложнени условия да теглят заеми, добави той.

" Искаме да спрем приключване на средства, прогнозата за дългова серпантина, която всички стопански специалисти дават за България при ново издаване на дълг ", добави Александър Иванов от ГЕРБ.

Догодина служебното държавно управление планува да заложи в бюджета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР