Определено водородните влакове са най-зеленият железопътен транспорт. Малки електроцентрали на

...
Определено водородните влакове са най-зеленият железопътен транспорт. Малки електроцентрали на
Коментари Харесай

Първият водороден влак на Великобритания е факт

Определено водородните влакове са най-зеленият железопътен превоз.

" Малки електроцентрали на колела " по този начин назовава водородните влакове Aлекс Бъроус от Университета в Бирмингам.

Той е продуктов шеф на Hydroflex - влакът задвижван с хидроенергия, който бе показан на събитие в Уест Мидландс, написа BBC.

За разлика от дизеловите влакове, водородните не отделят нездравословни излъчвания. Те употребяват водород и О2 за електричество, вода и отопление.

Това е напълно " зелено гориво ", изяснява Хелън Симпсън от железопътната компания Portebrook, която взаимно с Университета в Бирмингам изобретява Hydroflex.

Водородните влакове обаче са към момента рядко срещани. Единствените два такива, които са в употреба, се намират в Германия. Англия желае да е идната страна, която да стартира да ги изследва. А Hydrolex е тестов вид, в който се тества технологията.

Резервоари за водород, горивни кафези и акумулатори са ситуирани във вагоните, където по принцип стоят пасажерите. За бъдещите влакове, това няма да е по този начин, а те ще бъдат направени съгласно превозването на пасажери.

25% от влаковете в Обединеното кралство се задвижват с дизел. Правителството си е сложило за цел те да спрат да се употребяват до 2040 година.

Майк Мълдун от френския производител Alstom, който стои зад изработването на водородните влакове, употребявани в Германия твърди, че железопътния бранш би трябвало да стане " по-зелен ". Той счита, че повече хора би трябвало да се стимулират да оставят колите си и да изпират влака.

Но до момента в който настъпи момента, в който ще се употребяват водородни влакове, дизеловите такива не престават да бъдат нужни. Това е по този начин, тъй като 2/3 от железопътните направления на Острова не са електрифицирани.

Затова в този момент се употребяват хибридни влакове, които се движат на електричество, когато инфраструктурата разрешава и минават на дизел, когато е належащо. Те обаче за прекомерно нездравословни за околната среда.

От друга страна електрифицирането на цялата железопътна мрежа значи доста разноски за държавното управление. По-кратките районни направления, които обслужват по-малко пасажери няма да д бъдат електрифицирани скоро. Точно по тази причина са подобаващи и могат да бъдат употребявани водородните влакове.

През януари 2018 година, 36% от железопътната мрежа във Англия е била обвързвана с електричество. Тъй като по-голямата част от маршрутите са електрифицирани, 70% от влаковете в островната страна са електрически, 24% са дизелови, а 6% са хибридни.

Обединеното кралство обаче няма да може да употребява водородни влакове като тези в Германия, тъй като те са прекомерно високи за английската инфраструктура. Предизвикателството е да се разработят влакове, които да могат да съберат нужната технология на борда и задоволително водород, с цел да стигне за през целия ден.

Технологията ще бъде скрита и няма да се вижда от пасажерите, изяснява Майк Мълдун. Той твърди, че горивните кафези се намират на покрива на влаковете в Германия, а батериите са под него.

Влакът на Portebrook e хибриден. Той може да се задвижва както с електричество, по този начин и с водород. Предвидено е тестванията за него да стартират през март идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР