Определените през юли цени за потребителите на тока и парното

...
Определените през юли цени за потребителите на тока и парното
Коментари Харесай

Пламен Младеновски, КЕВР: До 20% скок на цените на парното и тока от януари

Определените през юли цени за потребителите на тока и парното евентуално няма да се запазят същите през зимния сезон. Може би от първи януари ще имаме нови цени на парното и електрическата енергия. Това съобщи Пламен Младеновски - шеф на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в КЕВР в по Bulgaria On Air.

" Към момента имаме признаци, че нарастването няма да е малко, към този момент нарастването може би ще е двуцифрено, най-вероятно по-високо от 10%. Сметките сочат, че може да стигне до 20% и на топлоенергията и на електрическата сила. Все още се търсят запаси, не е почнала същинската работа по това нарастване и нещата може да се трансформират ", съобщи той.

Влияние от външните пазари

По думите на Младеновски това е привнесено нарастване от Европа.

" Нашият електроенергиен пазар е част от европейския и всяко съмнение там дава отражение на нашия пазар. Увеличената цена на газа в Европа е главната причина за увеличението на останалите цени. Фючърсите сочат, че цените на газа през идващите три месеца ще вървят нагоре. Една от главните аргументи за това е цените на газа в Азия и възобновяване на азиатската стопанска система. Голяма част от доставките се насочват към Азия и по тази причина няма газ за Европа ", съобщи той.
 Цената на тока ще скочи с най-малко 50%, в случай че се отрази действителното повишаване на енергийните запаси
Цената на тока ще скочи с най-малко 50%, в случай че се отрази действителното повишаване на енергийните запаси

Гост в предаването Money.bg е специалистът по стабилно развиване и ръководещ сътрудник на Denkstatt Боян Рашев

Защо нямаме опция?

Според Младеновски търсенето на газ е доста увеличено. Междувременно производството е лимитирано поради пандемията и понижените вложения за изследване и рандеман. Така се получава дефицит, който може би ще се контролира идната година.

България има подписан контракт за азербайджански газ, само че от там се доставят лимитирани количества, евентуално поради забавеното създаване на газовата връзка.

" В България сега сме с най-евтиния газ в цяла Европа. Ако бяхме останали на остарялата формула, която взимаше цените на петролните деривати мазут и газьол за девет месеца обратно, най-вероятно газът щеше да е по-евтин в сравнение с сега. Но не би трябвало да забравяме зимите от преди няколко години, през които бяхме с най-скъпия газ в цяла Европа, поради формулата ", съобщи той.

" В момента формулата не е 100% пазарна, а е хибридна, тъй че ни обезпечава горе долу уравновесена цена ", съобщи Младеновски.

По думите на специалиста фючърсите демонстрират, че междинната цена за българския пазар през идващите две тримесечия, ще е от порядъка на 290 лв. за мегаватчас, тъй че можем да чакаме по-голямо нарастване на цените на бизнеса.

" Мерките, които държавното управление взе, може да смекчат нещата, само че ще дадат и отрицателни аспекти. Едната от ограниченията е да се съберат пари от АЕЦ Козлодуй, които през бюджета да се раздадат на бизнеса- това ще има позитивен резултат, само че още веднъж не сме сигурни дали бизнеса няма да остойности новите цени на силата и да се покачат останалите цени, а парите да задържи за себе си ", изясни Младеновски.

По думите му държавното управление реагира задоволително бързо, с цел да се вземат някакви ограничения за подкрепяне на бизнеса и попречване на галопиращите цени, само че при всяка непазарна мярка, съществуват опасности като тези.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР