Оправдават се предупрежденията за проливни валежи в почти цялата страна.

...
Оправдават се предупрежденията за проливни валежи в почти цялата страна.
Коментари Харесай

Предупреждение за проливни валежи и утре

Оправдават се предизвестията за проливни превалявания в съвсем цялата страна. В околните часове температурите ще продължат да се намаляват и с изключение на в планинските региони, сняг се чака да превали и тук-там в областите Кюстендил, Перник, област София, в това число и в столицата, без да се образува трайна снежна завивка.

На Черни връх снежната завивка към този момент е 15 см, на Ботев -10. По-значителни са преваляванията към момента в югозападната половина от страната, където първо заваля – 26 литра на кв. метър в Благоевград, следван от София, с нови 24.

И през идващото денонощие ще продължи да вали. Код жълто и код оранжево за обилни количества са в действие още веднъж в съвсем цялата страна.

Минималните температури на следващия ден ще са от към 2° тук-там из високите полета на Западна България, където до сутринта дъждът ще се примесва със сняг, до 15° по Южното Черноморие.

В необятни граници ще бъдат и оптималните температури на следващия ден, в интервала от 5° до 18°. Вятърът ще е слаб, в Източна България – сдържан, от североизток.

Облачно и с превалявания ще бъде времето и в планините, като границата сред дъжд и сняг ще е на към 1500 метра, а в Западна България в утринните часове - даже по-ниско. Ще духа сдържан източен, по най-високите елементи на Рила и Пирин – мощен южен вятър. Температурите в курортите ще са от 2° на Алеко до 6° в Банско.

В по-голямата част от Европа също ще доминира облачно време, на доста места с превалявания. С нахлуването на по-студен въздух от север-северозапад на Скандинавския полуостров и във Финландия дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна завивка. Балканският полуостров ще остане под въздействие на постепенно преносим средиземноморски циклон, с център над Гърция. На доста места преваляванията от дъжд ще са обилни, в Гърция - съпроводени и от гръмотевични стихии.

И у нас, в събота преваляванията ще продължат, само че последователно ще отслабват, а в неделя ще вали на малко места в страната. Ще стартира постепенно покачване на оптималните температури, само че с предстоящото през първите дни от новата седмица понижение на облачността, минималните ще се намаляват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР