Опозицията в Унгария ще произведе тази година първите в страната

...
Опозицията в Унгария ще произведе тази година първите в страната
Коментари Харесай

Унгарската опозиция планира общи първични избори, за да свали Орбан

Опозицията в Унгария ще създаде тази година първите в страната първоначални избори, с цел да селектира претендентите си за идващия парламентарен избор през 2022 година, оповестиха през днешния ден шест партии, ход, който може да заплаши властта на премиера Виктор Орбан, съобщи Ройтерс.

Първият тур на първичните избори ще се състои сред 18 и 26 септември и на него във всички 106 изборни региона на Унгария ще бъде определен обединен претендент на опозицията. Освен претенденти за депутати всеки регион ще гласоподава и за желан претендент за министър председател, който ще се избира всред дребен брой общи претенденти.

Между 4 и 10 октомври ще има балотаж в избора за претендент за министър председател.

От 2010 година твърдолинейният националист Орбан и партията му Фидес завоюваха три огромни изборни победи, най-много с помощта на изборна система, която облагодетелства огромните партии, до момента в който опозицията беше фрагментирана и неспособна до момента да си сътрудничи.

Но мозайка от партии, включваща някогашната крайнодясна " Йоббик ", която се преобразува в десноцентристка партия, както и социалисти, либерали и зелени съумя да реализира триумфи против Фидес на локалните избори през 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР