Опозиционерът и яростен критик на руския президент Владимир Путин -

Опозиционерът и яростен критик на руския президент Владимир Путин - ...

Навални e в самолета към Москва. Призова привържениците си да го чакат на летището


Опозиционерът и яростен критик на руския президент Владимир Путин - Алексей Навални се прибира днес в Москва и подкани привържениците си да го посрещнат на летище "Внуково". Около 17 часа българско време той публикува видео в инстаграм, с което показа, че вече се е качил на самолета. Властите в Русия обаче заявиха, че подобно събиране не е разрешено и всяка форма на масова демонстрация ще бъде предотвратена от органите на реда, предаде БНТ.

Руската при пристигането му с аргумент, че е обявен за издирване. Причината е, че опозиционерът има условна присъда, а "действителното му местоположение не е известно на отдела от 24 септември". Навални бил официално предупреден за "възможността за отмяна на условната присъда и замяната ѝ с ефективна", но въпреки това от август до декември "осъденият не се е появил за регистрация".

Навални вече е в самолета
Полетът с Навални от Германия, където 44-годишният прекара месеци, възстановявайки се от отравянето през август, излетя от летището в Бранденбург в Берлин малко след 15:15 ч. (14:15 централно гринуичко време). Самолетът е на руската авиокомпания "Победа", собственост на контролирания от държавата "Аерофлот".   Носейки синя маска за лице, зелено яке и шал, Навални се качи със съпругата си Юлия и зае мястото си на ред 13. Пред репортери в самолета той каза, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва.   "Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек", каза Навални. "Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома."   "Това е най-добрият момент за последните пет месеца", каза той пред репортери, купили места в същия самолет, отвеждащ го обратно в Москва. "Чувствам се чудесно. Най-накрая се връщам в родния си град".   Завръщането му създава дилема за Кремъл: затваря го и рискува протести и наказателни западни действия, превръщайки го в политически мъченик. Или не прави нищо и рискува да изглежда слаб в очите на кремълските хардлайнери, според "А Нюз".   Навални казва, че Кремъл се страхува от него. Кремъл, който го нарича само "берлинският пациент", се подиграва на това.   Негови поддръжници вече се събират, за да го посрещнат пред летище Внуково в Москва, където самолетът му трябва да кацне около 19:30 ч. местно време.   Във Внуково има засилено полицейско присъствие, съобщи АФП, след като властите предупредиха, че масови събития няма да бъдат разрешени поради ограниченията заради Covid. Вътре бяха поставени барикади, за да се блокира гледката към зоната за пристигащи. Медии няма да бъдат допуснати вътре в летището.   "Колко са страхливи, жалки и смешни", написа Навални в Инстаграм, преди да напусне Берлин.  
Към 17 часа той написа в Инстаграм, че вече лети към дома.

Източник: mediapool.bg