Опиянение с фатален край: отново и отново се стига до

...
Опиянение с фатален край: отново и отново се стига до
Коментари Харесай

Колко опасна може да бъде домашната ракия


Опиянение с съдбовен край: още веднъж и още веднъж се стига до смъртоносни натравяния след потреблението на незаконно създаден алкохол. Проблемът се назовава метанол: той може да докара до слепота и даже до гибел.

Повече от 40 души починаха наскоро в Индия, други 100 трябваше да бъдат приети в болница. Причината -, които съдържат прекалено много метанол. Отново и още веднъж в Индия се стига до фатални натравяния с метанол. Но надалеч освен там.

Индия: жертви на натравяне с алкохол с висока централизация на метанол

Метанолът принадлежи към групата на алкохолите и съставлява бистра, безцветна течност, която се употребява в химическата индустрия. И макар че етанолът и метанолът имат сходна химическа конструкция, разликата в токсикологичния им резултат е голяма: метанол не трябва да се пие никога.
Редакцията предлага
Опиянение с съдбовен край

Консумацията на подправен, подправен с метанол, нерядко има съдбовен край. А защото усетът на етанола и метанола е еднакъв, хората, които поемат метанол, няма по какъв начин да виждат разликата.

Метанолът поражда като непряк артикул при производството на алкохол. При процеса на филтрация метанолът се изпарява и кондензира преди етанола. Затова този така наречен " първак " наложително би трябвало да се отдели, с цел да се предотврати замърсяването на крайния артикул с метанол. Но не всеки,, съблюдава това значимо предписание.

Тъй като метанолът е по-евтин от етанола, друга форма на замърсяване на алкохола е нелегалното добавяне на метанол, с цел да се усили наличието на алкохол и опияняващото влияние на напитката. През 2009 година трима младежи от Германия починаха по време на ученическа екскурзия в Турция, откакто бяха консумирали водка с метанол.

Какво се случва при натравяне с метанол?

" Ако просто си стоеше непокътнат в човешкия организъм, метанолът нямаше да е нездравословен ", изяснява. Проблемът е в разграждането на метанола. Ензимът алкохолдехидрогеназа е виновен за разграждането на етанола. Но когато в организма има метанол, разгражда и него. Така метанолът се трансформира първо във формалдехид, а по-късно в мравчена киселина. " Мравчената киселина нападна зрителния нерв и може да докара до слепота. Влошеното зрение е един от първите съществени признаци на натравяне с метанол ", изяснява доктор Шле.

Дали ще се стигне до загуба на зрението или даже до гибел - това зависи най-много от изпитото количество, пояснява още доктор Шле. Но защото метаболитните процеси са разнообразни при отделните хора, е доста мъчно да се посочат точни граници. потреблението на 5 до 10 ml чист метанол води до слепота, а изпиването на 20-30 ml или повече може да има съдбовен край.

Как да се постъпи при натравяне с метанол

" Ако ми бъде препоръчана безцветна течност в пожълтяла пластмасова бутилка, която има мощен аромат на алкохол, сигурно ще се въздържа ", споделя токсикологът Шле. Но в случай че чашата към този момент е изпита и се появят първи признаци на натравяне, незабавно би трябвало да се повика кола за спешна помощ. " В болничното заведение на пациента се дава лекарството Фомезипол, което потиска алкохолдехидрогеназата и по този метод блокира разграждането до мравчена киселина ", посочва д-р Шле. 

Друга мярка е приемането на етанол. Звучи необичайно, само че има резултат като лекарството: стопира се разграждането на метанола до мощно токсичната мравчена киселина. " Алкохолдехидрогеназата има по-висок афинитет към етанола и по тази причина го разгражда с преимущество ", изяснява Шле. Въпреки това токсикологът поучава да не се ползва сходна самотерапия - натравянето с етанол също може да има и съдбовни последствия.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Ракията: гордостта на българина
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР