Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия

...
Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия
Коментари Харесай

Лавров: Турската военна операция в Североизточна Сирия се прекратява

Операцията на турската войска "Извор на мира " в Североизточна Сирия се приключва, а по-нататъшното развиване на ситуацията ще зависи от това до каква степен сполучливо ще бъде осъществено изтеглянето на кюрдските военизирани формирования и техните оръжия, сподели съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС, след приключването на договарянията на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи.

Лавров заяви, че съветска военна полиция и бойци на сирийската гранична работа от 12 ч. на следващия ден ще стартират взаимно наблюдаване на региона "от сирийската страна на сирийско-турската граница отвън рамките на зоната на интервенция "Извор на мира ".

Преговорите сред двамата президенти продължиха над шест часа. На тях се обсъждаше интервенцията "Извор на мира ", стартирана от Турция в северната част на Сирия на 9 октомври за основаване на буферна зона, която да стане предпазен пояс за турската граница.

Решението, взето от Русия и Турция, не зависи от позицията на Съединени американски щати, добави Лавров, на заложен му журналистически въпрос каква реакция на Съединени американски щати чака Москва след подписването на днешния меморандум с Турция. "Първо, тази позиция (на САЩ) е много променлива и спорна. Второ, обединението, която Съединени американски щати управляват, се намира на територията на Сирия нелегално ", сподели той.

Руският външен министър, представен от Ройтерс, приветства днешната сделка сред Москва и Анкара и сподели, че по този метод ще бъде прекъснато кръвопролитието в района.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който също приказва пред публицистите, означи, че взаимното наблюдаване на турски и съветски военни в Северна Сирия не се отнася за селището Камишли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР