Операция „Барбароса“ е кодово име, избрано от немското върховно командване

...
Операция „Барбароса“ е кодово име, избрано от немското върховно командване
Коментари Харесай

Започва Операция Барбароса

Операция „ Барбароса “ е кодово име, определено от немското висшо командване за нападението над Съветския съюз през 1941 година
През ноември 1940 година са начертани проектите и утвърдени от Хитлер в инструкция №21, датираща от 18 декември 1940 година озаглавена „ Операция Барбароса “. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат приключени до 15 май 1941 година, а до есента немците би трябвало да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.
Необходимостта Германия да се намеси на Балканите против Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 година, 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни транспортни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт, най-голямото навлизане във военната история. Немските войски образуват три съществени групировки - Група армии Север би трябвало да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; Група армии Център би трябвало да предприеме в двете посоки нахлуване през Минск и Смоленск към Москва; Група армии Юг би трябвало да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие. Амбициозната интервенция за завземане на източните територии ознаменува началото на основната фаза за решение на успеха във войната. Германското настъпление в Съветския съюз води до 95% от всички немски жертви от 1941 до 1944 година
Операция „ Барбароса “ е наименувана в чест на Фридрих I Барбароса, средновековният немски държател, който съгласно мита ще избави Германия в нейния час на потребност. Планирането за интервенцията стартира на 18 декември 1940; самата интервенция продължава от юни до декември 1941. Червената войска отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не реализира предстоящата победа, само че обстановката на Съветския също остава бедствена. Тактически германците реализират огромни победи и окупират някои от най-важните райони на Съветския съюз, основно в Украйна. Въпреки тези триумфи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват още веднъж да провеждат едновременна атака по целия стратегически Германо-съветски фронт.
Операция „ Барбароса “ е най-голямата военна интервенция в човешката история в бройка на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са ситуирани повече войски от който и да е боен спектакъл в международната история. Региони, покрити от интервенцията стават място на някои от най-големите борби, с максимален брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, по този начин и за германците.
Операцията се проваля по две съществени аргументи: съветските запаси и устойчивост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за съсредоточаване на войските против Москва, откакто Ленинград към този момент е обграден, а в това време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжението на Киев, като по този метод облекчава отбраната на Москва. До настъпването на зимата единствено южната армейска група съумява да извърши първичните заповеди.
Провалът на Операция „ Барбароса “ води до претенции от Хитлер за повече интервенции в Съветския съюз, които в последна сметка се провалят, като продължение на обсадата на Ленинград, борбата при Сталинград и Операция Цитадела, измежду други борби на окупирана руска територия.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР