Операциите по издриване и спасяване на оцелили от земетресението в

...
Операциите по издриване и спасяване на оцелили от земетресението в
Коментари Харесай

Приключи издирването на оцелели от земетресението в Албания

Операциите по издриване и избавяне на оцелили от земетресението в Албания са завършили, заяви Асошиейтед прес. Смята се, че няма повече тела на починали, останали под руините.

Премиерът Еди Рама сподели през днешния ден, че 50 души са починали вследствие на мощното земетресение от 6,4 по Рихтер от вторник, а близо 2000 души са били ранени. Една жена остава в кома, съгласно известия на медицински представители.

Рама уточни, че данните досега демонстрират, че близо 900 здания в Дуръс и над 1 465 здания в Тирана са съществено развалени.

Най-малко 4000 души са останали без дом, предава Българска телеграфна агенция.

Около 2500 души от потърпевши при земетресението жилищни здания са настанени в хотели. Други са превозени в Косово или са се преместили в източните региони на Албания.

Премиерът дава обещание, че всички, които са останали без покрив, ще бъдат в " по-здрави домове " през 2020 година

Първата съществено развалена от земетресението постройка е разрушена и се чака това да бъде направено и с още десетина други здания. Експерти от Гърция, Фрнация, Италия, Унгария, България, Литва и Латвия вземат участие в оценяването на положението на постройките.

Нов проектозакон ще планува присъди затвор от седем до 15 години за всички вложители, архитекти и супервайзори за нарушаване на строителните правила. Неспазване на строителните правила и корупция в албанския строителен бранш се сочат като аргументи за огромна част от вредите от земетресението.

Правителството е определило финансови компенсации за фамилиите на починалите, включващи 1 милион леки /9 000 долара/ на семейство, специфични пенсии за възрастните и стипендии за децата. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР