Opel следва тенденцията на пазара за екологичност и иновативни решения.

...
Opel следва тенденцията на пазара за екологичност и иновативни решения.
Коментари Харесай

Opel пусна нов Grandland X - хибрид, с 4х4 и мощност до 300 коня

Opel следва наклонността на пазара за екологичност и новаторски решения. Компанията показа най-новата трансформация на Grandland X - Hybrid4, който може да бъде поръчан с двойно предаване. Планира се новият модел да бъде пуснат в продажба в границите на няколко седмици, а първите доставки на клиенти да бъдат осъществени при започване на 2020 година.

Първият хибриден автомобил на марката Opel ще способства значително за електрификацията на цялата продуктова гама на немската марка в интервала до 2024 година. Grandland X Hybrid4 е и част от тактиката на автомобилната компания за осъществяване на бъдещите условия във връзка с излъчванията на CO2. Следващата стъпка в този развой, който включва и създаването и производството на високоефективни мотори с вътрешно горене, ще бъде премиерата на напълно електрическа версия BEV (Battery Electric Vehicle) на идващото потомство Opel Corsa, която ще излезе на пазара през тази година.

Модерен мотор, с мощ до 300 конски сили

Grandland X Hybrid4 може да бъде поръчан с извънредно новаторски мотор, който доближава мощ от 300 к. с. Агрегатът е 1,6 литра бензин с турбокомпресор, който е оборудван с два електромотора. Предварителните данни за разхода на гориво според европейските сочат 2,2 л/100 км и междинни излъчвания на CO2 от 49 г/км.

Двигателят с вътрешно горене ще се употребява най-вече при придвижване със междинна до висока скорост, до момента в който при придвижване с по-ниска скорост и в преходните режими на придвижване ще се употребява електрическата част от силовия тракт. Opel Grandland X Hybrid4 може да измине до 50 километра пробег в напълно електрически режим съгласно в WLTP цикъла  и 60 километра съгласно условията на NEDC. Проучванията демонстрират, че 80% от всички ежедневни пътувания в Германия се правят на разстояние под 50 километра, тъй че при тези клиенти Grandland X Hybrid4 евентуално би могъл да обезпечи пътешестване с нулево равнище на локалните излъчвания от самото начало.

Grandland X Hybrid4 ще предлага четири режима на придвижване - електрически, хибриден, AWD и Sport и ще разреши на водачите да употребяват най-хубавото от характерностите на автомобила в сътветствие с техните стремежи, жанр на шофиране или със характерните метеорологични и пътни условия. Така да вземем за пример, изборът на хибриден режим разрешава на автомобила автоматизирано да избере най-ефективния си метод на задвижване с опция за прекосяване към напълно електрически режим на придвижване с нулеви излъчвания при постигане на централните елементи на града. Изборът на режим AWD на собствен ред включва колелата на  електрифицирания заден мост, осигурявайки оптималната двигателна сила и устойчиво сцепление на всички типове пътища и настилки.

Времето за зареждане зависи от типа на употребяваното зарядно устройство. В допълнение към кабела за зареждане от домакинската електрическа мрежа, който се предлага серийно с автомобила, Opel ще предлага и устройства за бързо зареждане на публични станции и от стенни зарядни модули wallbox в домашни условия. Така да вземем за пример, от wallbox модул със 7.4 кВт акумулаторната батерията се зарежда напълно за към един час и 50 минути.

За да стане процеса на зареждане още по-удобен, Grandland X Hybrid4 ще може да се възползва и от специфичните решения и услуги за електрически автомобили и електрифицирани транспортни средства, предлагани от Free2Move Services - марката за подвижност на Groupe PSA. Офертата ще включва карта за зареждане, която дава достъп до повече от 85 000 зарядни станции на територията на Европа, както и приложение за обмисляне на пътуването, което предлага най-хубавите направления, на основата на  оставащия самостоятелен пробег на автомобила и местоположението на зарядните станции по съответния маршрут. Свързаната навигация посредством инфоразвлекателната система Navi 5.0 IntelliLink има грижата за намирането на оптималните направления и за упътванията към лидера по пътя към определената станция за зареждане.

Grandland X Hybrid4 ще предложи и новата телематична услуга Opel Connect. Полезните функционалности като навигацията Live Navigation с информация за пътнотранспортната конюнктура в действително време, опцията за инспекция на главните данни на автомобила, посредством смарт телефон приложение, директната връзка с пътна помощ и функционалността за незабавно повикване обезпечават в допълнение улеснение и успокоение на лидера и пасажерите. Помощта може да бъде извикана за секунди с едно допиране на аления бутон. При задействане на устройствата за притягане на защитните колани или на въздушните възглавници, функционалността за незабавно повикване се задейства автоматизирано.

“Шофиране с един педал ” – понижаване на скоростта с педала на газта

С цел да усъвършенства още повече успеваемостта, Grandland X Hybrid4 употребява спирачна система с функционалност за рекуперация - запазване и оползотворяване на непотребната сила при прекъсване или понижаване на скоростта на придвижване. При  конвенционалните спирачни уредби кинетичната сила на придвижването се преобразува в топлинна посредством търкане на спирачните дискове и накладки и се губи. Чрез превръщането на този остатък от кинетична сила в електрическа енергия и потреблението й незабавно или след интервал на предпазване в акумулаторната батерия, напълно електрическият самостоятелен пробег на новия Grandland X Hybrid4 може да се усили приблизително с до 10%.

Водачът може даже да премине към режим на „ насилствена рекуперация “ за оптимално възобновяване на непотребната сила. Спирачният миг на електрогенератора е толкоз висок, че при обикновено придвижване изобщо не е належащо потреблението на спирачния педал за понижаване на скоростта до цялостно прекъсване. Благодарение на тази функционалност, новия Grandland X Hybrid4 може да се ръководи единствено благодарение на педала на газта (т. нар. One Pedal Driving).

За в допълнение оползотворяване на преимуществата на електрическата система с високо напрежение (300 V), Grandland X Hybrid4 е оборудван и с електрически компресор на климатичната апаратура и електрически радиатор на отоплението.

Новият Grandland X Hybrid4 е част от авангарда на идващото потомство електрифицирани модели на Opel. Ampera-e също ще продължи да се предлага на избрани пазари, само че в границите на идните 20 месеца немската компания ще показа в световен мащаб новата Corsa, новия ван Zafira Life, новия лекотоварен модел Vivaro и наследника на Mokka X, всеки от които ще разполага с напълно електрическа версия със зареждане от акумулаторни акумулатори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР